Schimbări importante în sistemul de pensionare. Vârsta de pensionare crește, pensiile vor fi reduse

.

Plenul Camerei Deputaților a aprobat miercuri proiectul de lege privind pensiile magistraților, cu 259 de voturi favorabile, un vot împotrivă și 25 de abțineri.

Schimbări semnificative în sistemul de pensionare al magistraților

Proiectul prevede reducerea pensiilor speciale și creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, stabilind ca toți să se pensioneze la 65 de ani începând cu 1 ianuarie 2026. După adoptarea în Camera Deputaților, legea urmează să fie dezbătută în Senat, care are rolul de cameră decizională

Plenul Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege care aduce schimbări semnificative în sistemul de pensionare al magistraților, în ciuda opoziției exprimate de Consiliul Superior al Magistraturii. Conform noilor reglementări, vârsta de pensionare pentru judecători și procurori va crește de la 48 la 65 de ani, aliniindu-se astfel cu standardele aplicate altor categorii de angajați. De asemenea, pensiile acestora vor fi reduse. Proiectul, deși criticat de CSM, a fost susținut de Comisia Europeană și a primit ieri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei.

Citeşte şi: Surprize pentru pensionari. Ce se întâmplă cu banii de pensii în mai

Citeşte şi: Modificări importante în noua lege a pensiilor. Cine va primi mai mulți bani. „Acest lucru se întâmplă şi în România!”

Citeşte şi: Ce pensionari nu vor mai primi medicamente compensate. Ce se întâmplă după înghețarea pensiilor la nivelul lunii decembrie

Propunerea legislativă, lansată de liderii coaliției de guvernare, stabilește că, începând cu 1 ianuarie anul viitor, judecătorii, procurorii, membrii Curții Constituționale, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, precum și personalul juridic specializat vor putea accesa pensia de serviciu dacă îndeplinesc două condiții: o vechime de cel puțin 25 de ani în aceste funcții și o vârstă minimă de 48 de ani. De asemenea, legea prevede o creștere treptată a vârstei de pensionare pentru magistrați, până la 65 de ani, termen ce va fi atins în anul 2045.

Inițiativă ar putea afecta funcționarea sistemului judiciar

Totuși, Consiliul Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ, argumentând că această inițiativă ar putea afecta grav funcționarea sistemului judiciar pe termen scurt și mediu.

Parlamentarii Uniunii Salvați România au subliniat posibilitatea ca proiectul să fie considerat neconstituțional. În acest context, au propus ajustări semnificative, printre care o majorare graduală a vârstei de pensionare, implementată în etape egale de câte 9 luni pe an.

Alin Stoica, deputat USR, a sugerat ca pensia magistraților să fie limitată la valoarea indemnizației nete din ultima lună de activitate, excluzând orice alte surse de venit.

„Venitul din ultima lună poate fi influențat inclusiv de magistratul în funcție. Cum? Vă dau un exemplu simplu: în ultimul an de activitate nu-și acordă concediu, care este de 35 de zile/an și poate să ducă această limită la 250% din indemnizația brută avută lunar” – a declarat Stoica, potrivit Radio România Actualități.

Foto – arhivă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton