Gastrita este o boală care afectează mucoasa gastrică și poate apărea brusc sau gradual. Pentru că durerile cauzate de această afecțiune îți pot da peste cap activitatea zilnică, ne-am gândit să îți dăm o rețetă naturistă care te calmează.
Durerea în partea superioară a abdomenului, însoțită de greață și arsuri, este cel mai comun semn de gastrită. Tratamentul clasic presupune renunțarea la țigări și schimbări în obiceiurile alimentare. Din această cauză, este absolut necesar să nu sari peste nicio masă, mai ales peste micul-dejun. Medicamentele anti-acide sunt cele mai prescrise pentru gastrită, dar poți apela și la alternative naturiste.
Mod de preparare
Ingrediente:
jumătate de dovleac.
2 lingurițe de miere.
O linguriță de oțet de mere.
Cojește dovleacul și toacă-l mărunt, apoi adaugă-l în blender. Pune peste cele două lingurițe de miere și o linguriță de oțet, apoi amestecă toate ingredientele. Bea acest suc când te doare stomacul și te va calma. Sucul de dovleac este delicios, plin de vitamine și minerale și poate fi consumat zilnic.
Ghimbirul este foarte eficient în tratarea gastritei, datorită proprietăților anti-inflamatorii și anti-bacteriene. Reduce inflamația, tratează infecția și calmează durerile de stomac, gazele, indigestia și senzația de vomă. Poți bea ceai de ghimbir sau să prepari un amestec de ghimbir ras și miere.
Iaurtul trebuie, de asemenea, să facă parte din alimentația ta, dacă suferi de gastrită. Conține culturi lactice active, iar probioticele te ajută să ai flora intestinală sănătoasă și țin departe infecția cu Helicobacter.
Ceaiul de mușețel este foarte bun în tratarea gastritei. Este bogat în uleiuri esențiale foarte benefice pentru sistemul digestiv. Bea câte o cană de ceai de mușețel de câte ori te doare stomacul și te vei mai calma. În plus, scapi, astfel, și de gaze.
De cele mai multe ori, gastrita nu dă niciun semn, însă pot apărea dureri de stomac, greață, amețeli și vomă. În plus, bolnavii se simt plini după fiecare masă și își pierd pofta de mâncare. Toată lumea se confruntă, măcar o dată în viață, cu disconfort abdominal, dar dacă aceste simptome nu dispar după o săptămână-două, mergi la medic.
Cauzele gastritei
Gastrita poate apărea în urma unei infecții bacteriene. Cea mai comună este infecția cu Helicobacter Pylori, dar sunt și alți agenți patogeni care provoacă boala. Consumul regulat de analgezice, precum aspirina sau ibuprofenul, pot cauza dureri de stomac. Riscul de gastrită crește odată cu vârsta, deoarece mucoasa gastrică se subțiază odată cu vârsta.
Consumul constant de alcool poate irita stomacul, așa că încearcă să îl limitezi. Stresul poate, de asemenea, cauza dureri de stomac și te poate îmbolnăvi.
Lăsată netratată, gastrita poate duce la ulcer sau hemoragii digestive. Foarte rar, gastrita cronică crește riscul apariției cancerului de stomac.