Pe lângă tratamentul recomandat de medic, remediile naturiste te ajută să te vindeci și să scapi mai repede de simptomele neplăcute.
Bicarbonat de sodiu, eficient în mai multe tipuri de ciuperci
Pentru candidozele bucale se recomandă gargară cu bicarbonat de sodiu (o lingură la un litru de apă) sau cu ceai de gălbenele (o lingură de plantă la 300 ml de apă fierbinte, lăsată la infuzat 30 de minute). Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și pentru micozele unghiilor de la mâini sau de la picioare. Se fac băi călduțe locale cu apă în care s-au dizolvat o lingură de bicarbonat și o lingură de sare. După aceea, se clătesc picioarele sau mâinile cu apă curată. În cazul candidozei vaginale, ceaiul de gălbenele poate fi folosit pentru spălături o dată la două zile. Pot fi alternate cu spălături cu soluție de bicarbonat (trei linguri la un litru de apă), dar ar fi bine să întrebi medicul înainte. Folosește și unguent de gălbenele aplicat
local. Calmează mâncărimile și împiedică dezvoltarea ciupercii.
Iaurtul reglează aciditatea
Iaurtul care conține culturi vii reglează aciditatea și împiedică înmulțirea ciupercilor. Se pot face badijonări locale cu iaurt. La adulți, pentru candidozele bucale și pentru cele ale unghiilor se mai poate folosi violet de gențiană. Intern, se ia conform prospectului. Extern, se unge zona afectată o dată pe zi.
Băi pentru picioare
Pentru picioare poți face următorul preparat: cureți trei-patru căței de usturoi, îi mărunțești și îi pui într-un litru de apă fiartă. Acoperi timp de 15 minute, apoi strecori. Se spală picioarele de două ori pe zi cu această apă. Pentru micozele unghiilor, poți freca zona afectată cu un cățel de usturoi tăiat în jumătate.
► Frunzele de nuc sunt și ele de ajutor. Prepară un ceai din șase linguri de frunze mărunţite la jumătate de litru de apă. Se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Poți adăuga în apă și câteva picături de ulei de arbore de ceai, care are și el proprietăți antimicotice.
► Ceaiul de frunze de nuc poate fi înlocuit cu ceai de rostopasca, preparat după cum urmează: se pun patru linguriţe de plantă mărunţită la un litru de apă fiartă. Se acoperă timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se spală picioarele cu această soluție de două ori pe zi, având grijă ca, după aceea, să se usuce bine. Se poate da, apoi, cu pudră de talc.
Împachetări cu cafea
Și cafeaua este bună pentru această problemă. Se pun picioarele curate sau degetele de la mâini (dacă ai micoză a unghiilor) în cafea tare şi se ţin timp de cinci minute. După aceea, zona afectată nu se spală, ci picioarele se încalţă cu un ciorap de bumbac, iar mâinile se acoperă cu o mănușă din același material. Se poate repeta procedeul de două ori pe zi.
Pentru un ceai cu proprietăți antifungice prepară următorul amestec: gălbenele (30 g), urzică vie (10 g), răchițan (10 g), coada calului (20 g), urzică albă (30 g), mușețel (15 g), troscot (20 g), coada șoricelului (15 g), salvie (10 g). Din el prepari o infuzie (o linguriță la o cană cu apă fiartă) și bei trei-patru căni pe zi. Dacă nu ți se pare la îndemână să faci amestecul de mai sus, poți bea ceai de gălbenele,
rozmarin, isop sau cimbru, preparat conform indicațiilor de pe cutie.