Pierderea controlului vezicii urinare se numește, în termeni medicali, incontinență urinară. Această afecțiune este caracterizată de nevoia urgentă de a merge la toaletă și de pierderi involuntare de urină. Pierderile de urină pot apărea din două motive: fie nevoia de a urina este atât de urgentă, încât nu ajungi în timp util la toaletă, fie nu îți poți controla vezica urinară în timpul încordării zonei pelvine (cum ar fi în timpul strănutului și tusei). Cauzele incontinenței urinare sunt numeroase. Poate fi vorba de o afecțiune care cauzează acest simptom, de înaintarea în vârstă sau de obiceiurile zilnice care cresc diureza (cantitatea de urină eliminată). Pierderile de urină pot fi gestionate cu ajutorul tratamentului medical și absorbantelor pentru incontinență urinară la femei. Totuși, există și o serie de metode prin care poți preveni această afecțiune.
Renunță la fumat
Pe lângă faptul că fumatul dăunează grav întregului organism, acesta crește și riscul de incontinență urinară. Fumatul slăbește țesuturile organismului, inclusiv pereții vasculari și mușchii. Pe de altă parte, fumatul crește riscul de afecțiuni pulmonare care se manifestă prin tuse cronică, iar tusea cronică poate duce la incontinență urinară, din cauza presiunii continue exercitate la nivelul vezicii urinare. Mai mult decât atât, fumatul crește riscul de a dezvolta și alte afecțiuni care pot provoca incontinență urinară, cum ar fi infecții urinare, cancer de vezică urinară, boli neurologice.
Mergi la toaletă regulat
Mersul regulat la toaletă disciplinează vezica urinară. Nu aștepta să se umple vezica la maximum și să provoace o nevoie puternică de a urina, pentru a merge la toaletă. Totuși, nu merge încerca să urinezi nici prea des. Mersul des la toaletă, atunci când nu e neapărată nevoie, va învăța vezica să provoace senzația de urinare, chiar și atunci când aceasta nu este plină. De asemenea, nu îți încorda mușchii pelvieni în încercarea de a forța eliminarea urinei. Las-o să curgă singură!
Întărește-ți mușchii pelvini
Fă regulat exerciții speciale pentru întărirea planșeului pelvin. Un exemplu de astfel de exercițiu este încordarea mușchilor fesieri, ai anusului și ai uretrei (tubul prin care este eliminată urina). Trebuie să încordezi acești mușchi timp de 10 secunde, ca și cum ai încerca să oprești eliminarea urinii sau materiilor fecale și apoi să relaxezi mușchii. Acest exercițiu trebuie repetat de 10 ori.
O greutate corporală prea mare pune presiune pe vezica urinară, mai ales când grăsimea se depune la nivel abdominal. Fă sport și mănâncă sănătos, pentru a slăbi, sau apelează la un nutriționist, dacă indicele de masă corporală (IMC) depășește valoarea de 25 kg/m². Îți poți calcula IMC-ul împărțind greutatea (kg) la pătratul înălțimii (m²).
Limitează consumul de cafea și alcool
Cafeaua și alcoolul sunt substanțe diuretice, care cresc volumul de urină și nevoia de a urina. Studiile au arătat că un consum exagerat de alcool sau cafea (mai mult de două căni) irită vezica urinară, crescând riscul de incontinență.
Sportul este benefic pentru starea generală de sănătate, inclusiv pentru sănătatea vezicii urinare. Practică cel puțin 30 de minute de activitate ușoară-moderată, zilnic. Studiile au arătat că femeile active din punct de vedere al activității fizice au un risc mai scăzut de a dezvolta incontinență urinară.
Bea lichide
Deși poți avea impresia că incontinența urinară poate fi agravată prin consum de lichide, lucrurile stau, de fapt, invers. Persoanele care suferă de această afecțiune evită să mai consume lichide, de teama de a nu avea pierderi de urină în public. Însă incontinența urinară poate fi ameliorată și prevenită prin consum optim de lichide. Deshidratarea favorizează producerea de urină concentrată, care irită vezica urinară și favorizează incontinența.
Tratează afecțiunile de care suferi
Tratează infecțiile urinare înainte de a provoca complicații, la fel și alte boli care pot duce la incontinența urinară, cum ar fi bolile neurologice (scleroza multiplă) sau problemele prostatei. Evită tratamentele luate „după ureche” și mergi la medic pentru un tratament adecvat.
Așadar, incontinența urinară este o afecțiune ce poate provoca jenă în locurile publice, însă din fericire, ea poate fi tratată și prevenită într-un mod eficient prin diferite metode.