Dacă un aliment nu îţi „pică” bine, asta nu înseamnă neapărat că ai o alergie alimentară, dar dacă eşti sigură că e vorba de alergie trebuie să mergi imediat la medic. Vezi 4 mituri despre alergiile alimentare!
Mitul 1. Alergiile alimentare se manifestă încă din copilărie
E adevărat că majoritatea alergiilor se manifestă încă din copilărie, dar pot apărea şi mai târziu. Aşa că este posibil să faci alergie la un aliment chiar dacă l-ai mai consumat în trecut fără probleme. De asemenea trebuie ştiut că unele alergii manifestate în copilărie – de exemplu alergia la soia sau ouă – trec odată cu vârsta, pe când altele nu trec niciodată – de exemplu la nuci, alune sau fructe de mare.
Mitul 2. Dacă una liment nu-ţi „pică” bine, înseamnă că ai alergie
Mulţi oameni spun că au alergie la un anumit aliment, dar de fapt, numai 3-4% din adulţi suferă aşa ceva. Dacă suferi de balonare sau ai alte probleme digestive după ce mănânci ceva, asta nu înseamnă că ai o alergie. Adevărata alergie alimentară se produce atunci când sistemul tău imunitar „confundă” un aliment cu o substanţă periculoasă şi îl atacă. Simptomele pot fi: mâncărimi în gură, urticarie, umflarea buzelor, limbii, vărsături, crampe abdominale puternice. În cazuri grave se instalează şocul anafilactic, care poate fi fatal fiindcă împiedică respiraţia.
Atunci când un aliment îţi provoacă tulburări digestive uşoare este posibil să ai intoleranţă, adică organismul tău nu poate digera corect mâncarea respectivă. Simptomele pot fi neplăcute, dar intoleranţa alimentară nu poate fi fatală.
Mitul 3. Dacă ai o alergie, trebuie doar să eviţi alimentul respectiv
Evident, va trebui să faci şi asta, dar primul pas este să mergi cât mai repede la medic. Dacă ai avut o reacţie uşoară la un anumit aliment, data viitoare când îl consumi e posibil să fie mult mai grav. Medicul alergolog îţi va explica ce să faci ca să eviţi complet alergenul şi cum să te tratezi dacă ai o reacţie gravă. Trebuie ştiut că în cazul alergiilor „adevărate”, o cantitate infimă de aliment este necesară pentru a provoca reacţii ce pot deveni fatale.
Mitul 4. E-urile din alimente provoacă majoritatea lergiilor
Ne-am obişnuit să dăm mereu vina pe E-urile din alimentele procesate, dar adevărul e că alergiile sunt provocate de alimentele în sine, şi nu de aditivi folosiţi pentru conservarea sau colorarea lor. 90% din alergiile alimentare sunt provocate de opt alimente: ouă, lapte, alune, nuci, peşte, fructe de mare, soia şi grâu. Unii aditivi alimentari, de exemplu sulfiţii sau monosodiul glutamat, pot da unele reacţii digestive, dar nu te pot ucide.