Află totul despre hepatita C – transmitere, simptome, tratament, prevenire, factori de risc

.

Vezi adevărul despre modul de transmitere al hepatitei C, simptome şi tratamentul acestei boli grave, precum şi complicaţiile posibile.

Ce este hepatita C

Hepatita C este o afecţiune contagioasă a ficatului. Virusul hepatic C se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace/tuş contaminate, echipamentului de hemodializă infectat, rănirilor cu obiecte ascuţite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte căi. Aproximativ 10% din persoanele infectate cu hepatită C nu cunosc modul în care au contactat boala.
Puţine persoane infectate cu virusul hepatic C prezintă simptome evidente.
Persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezintă, de obicei, simptome specifice bolii. Spre deosebire de alte forme de hepatită virală, icterul — îngălbenirea pielii şi a ochilor cauzată de excesul de bilirubină din sânge şi ţesuturi — poate iniţial să nu apară, până când persoana dezvoltă ciroză sau fibroză hepatică. Când simptomele apar totuşi, acestea pot fi uşoare şi pot include oboseală, dureri de stomac şi urticarie. Din cauza faptului că adesea infectarea cu virusul hepatic C nu prezintă simptome, multe persoane nu ştiu că au contactat boala şi îi pot infecta şi pe alţii. Singura cale de a şti dacă aveţi sau nu această boală este efectuarea unui test de sânge pentru hepatita C.
Faceţi parte din grupa de risc? Testaţi-vă acum pentru hepatita C.
Singura cale de a şti dacă aveţi hepatită C sunt testele de laborator. Dacă consideraţi că faceţi parte din grupa de risc pentru această boală, consultaţi un specialist şi cereţi să fiţi testat.

Cum se transmite hepatita C

Hepatita C se transmite prin expunerea la sânge infectat.
Hepatita C este determinată de prezenţa unui virus în sânge, ceea ce înseamnă că dacă aţi intrat în contact cu sângele altcuiva infectat cu virusul hepatic C (VHC), este posibil să fi contactat boala. Există câteva situaţii generale care v-ar fi putut expune contactului cu sânge care conţine acest virus. De exemplu, vă aflaţi în grupa de risc dacă:
•    Aţi suferit o transfuzie de sânge înainte de iunie 1992
•    V-aţi tatuat cu un ac sau cu tuş contaminat
•    V-aţi făcut piercing-uri cu un ac contaminat
•    Aţi folosit în comun cu o persoană infectată un aparat de ras, o periuţă de dinţi sau orice alt obiect
•    Aţi folosit ace contaminate la injectarea drogurilor
Hepatita C se transmite în general de la o persoană la alta prin expunerea directă la sânge sau produse din sânge, ace sau alte obiecte ascuţite infectate. În cazul hepatitei C, pot apărea riscuri asociate evenimentelor obişnuite, precum sângerări nazale sau din cauza unor tăieturi, şi sângerări menstruale.
Obiectele de igienă personală (de exemplu periuţe de dinţi, aparate de ras sau instrumente pentru manichiură) care vin în contact cu sângele unei persoane infectate pot deveni un mijloc de transmitere a virusului. Există anumite riscuri de transmitere a bolii prin sex neprotejat.

Riscul de a contacta hepatita C prin contact sexual este mai mare pentru persoanele cu parteneri sexuali multipli. Hepatita C se transmite rareori de la o mamă infectată la nou-născut sau între membrii unei familii care locuiesc împreună. Totuşi, dacă mama este şi HIV pozitivă, riscul transmiterii virusului hepatic C este mult mai mare. Se pare că virusul hepatitei C nu se transmite prin alăptat.
Hepatita C nu se transmite prin contact interpersonal normal.
Nu vă puteţi îmbolnăvi de hepatită îmbrăţişând pe cineva. Hepatita C nu se transmite prin strănut, tuse, atingerea mâinilor sau folosirea în comun a hranei sau tacâmurilor. Nu se transmite prin apă, dacă beţi dintr-o fântână sau înotaţi în aceeaşi piscină cu cineva infectat. Multe persoane cu hepatită C nu află niciodată cum s-au infectat.

Dacă aveţi boala, nu o transmiteţi!

Dacă sunteţi diagnosticat cu hepatită C, evitaţi transmiterea bolii la alte persoane.
Iată câteva indicii utile:
•    Nu folosiţi în comun obiecte care pot avea urme de sânge, precum periuţe de dinţi, cleştişoare de unghii, aparate de ras sau ace.
•    Îngrijiţi imediat orice tăietură sau rană deschisă, apoi bandajaţi corespunzător.
•    Sterilizaţi orice obiect cu care v-aţi tăiat accidental, precum cuţite sau deschizătoare de conserve. Îngrijiţi tăietura şi sterilizaţi instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.
•    Folosiţi prezervative din latex în timpul contactului sexual.

Singura cale prin care puteţi şti sigur dacă aveţi sau nu hepatită C sunt testele de laborator.

Dacă sunteţi de părere că aţi fost expus la virusul hepatitei C, ar trebui să vă testaţi. Analizele de sânge obişnuite, precum cele efectuate la examinarea fizică anuală, nu depistează hepatita C, de aceea este important să solicitaţi medicului dumneavoastră o analiză specială pentru depistarea hepatitei C. Medicul vă poate face aceste teste sau vă poate trimite către un specialist în bolile ficatului.
Testele cele mai utilizate sunt ELISA şi VHC RNA. ELISA (test imunoabsorbant enzimatic) detectează prezenţa anticorpilor pentru virusul hepatic C din sânge. Testul VHC RNA detectează în mod direct prezenţa particulelor virusului hepatic C din sânge.
Pot fi făcute şi alte teste, cum ar fi teste ale enzimelor hepatice care pot indica prezenţa afecţiunilor hepatice şi biopsia ficatului care poate ajuta medicul să determine severitatea afecţiunilor ficatului cauzate de hepatita C. Dacă testul pentru hepatita C a ieşit pozitiv, testele suplimentare vor determina genotipul viral.

Cum previi hepatita C

Hepatita C se transmite prin expunerea la sânge infectat cu virusul hepatic C. Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui să vă expuneţi cât mai puţin la următoarele situaţii. Nu folosiţi în comun obiecte care pot avea urme de sânge, precum periuţe de dinţi, cleştişoare de unghii, aparate de ras etc. Dacă aveţi tăieturi sau răni deschise, îngrijiţi-le imediat şi bandajaţi-le corespunzător. Dacă vă tăiaţi cu obiecte de uz casnic, precum cuţite sau deschizătoare de conserve, îngrijiţi tăietura şi sterilizaţi instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.

Factorii de risc pentru hepatita C

Datorită faptului că hepatita C se transmite de la persoană la persoană prin expunerea la sânge infectat cu virusul hepatic C, activităţile care sporesc şansele de expunere la sânge sunt considerate factori de risc. Printre aceştia se numără:
•    Consumul de droguri IV. Persoanele care îşi injectează droguri prezintă un risc crescut de infectare cu hepatita C pentru că pot folosi în comun ace şi alte instrumente pentru droguri, care pot fi contaminate cu sânge infectat cu VHC. De fapt, se estimează că între 50% şi 80% din noii consumatori de droguri IV contractează hepatită C cronică în decurs de 6 până la 12 luni.
•    Transfuzii de sânge, transplant de organe sau primirea de factor de coagulare. Persoanele care au suferit transfuzii de sânge sau transplant de organe înainte de 1992, precum şi pacienţii cu hemofilie care au primit factor de coagulare înainte de 1987, au risc crescut de îmbolnăvire pentru că atunci nu existau teste pentru hepatita C. În prezent, riscul contractării hepatitei C din transfuzii de sânge este totuşi redus.
•    Tatuaje şi piercing-uri cu ace, tuş şi/sau instrumente contaminate. Tatuajele şi piercing-urile cu ace, tuş sau alte instrumente nesterilizate, precum şi cu pigmenţi contaminaţi, pot fi surse de infectare a sângelui.
•    Răniri cu obiecte ascuţite. Acest caz se aplică în special angajaţilor din sistemul social, însă şi tuturor celor care lucrează cu persoane aflate în grupurile de risc şi care se înţeapă accidental cu un ac contaminat cu virusul hepatic C. Acest tip de expunere se poate limita prin respectarea unor proceduri de protecţie corespunzătoare privind obiectele ascuţite.
•    Practici sexuale cu risc crescut sau parteneri multipli. Deşi hepatita C nu se transmite cu uşurinţă în timpul actului sexual, comportamentele sexuale cu risc crescut, precum partenerii multipli, se asociază cu un risc crescut de a contacta această boală.
•    Pacienţii cu hemodializă. Există unele dovezi de transmitere a virusului hepatic C în rândul pacienţilor trataţi cu aceeaşi unitate de dializă. Aceasta se datorează probabil contaminării instrumentelor şi suprafeţelor, ca rezultat al unor proceduri necorespunzătoare de control al infecţiilor.

Unele persoane au o incidenţă crescută la infectarea cu hepatită C.
Există şi alte grupuri de persoane care pot fi expuse la factori de risc. Hepatita cronică C este mai întâlnită la persoanele cu expuneri repetate la sânge, precum utilizatorii de droguri intravenoase (IV), hemofilicii trataţi  cu factor de coagulare înainte de 1987 şi cei care au primit transfuzii sau organe, sau ambele, de la donatori cu hepatită C. Majoritatea infecţiilor (65%) se transmit prin utilizarea de droguri intravenoase.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton