Greșeli zilnice care îți strică dinții

.

Nu doar dulciurile, băuturile carbogazoase și periajul rar îți pot strica dinții. Vezi ce obiceiuri pe care le faci zilnic îți pun în pericol sănătatea orală.
Medicamentele pentru alergii, depresii, tensiune arterială și boli de inimă usucă gura și îți pun în pericol dinții. Saliva îi protejează împotriva acizilor ce provoacă eroziuni și carii, iar lipsa ei îi expune microbilor și bacteriilor. Te poți proteja mestecând gumă fără zahăr în timpul zilei, pentru a stimula producția de salivă și stai departe de alimentele acide sau care conțin mult zahăr.

Ecercițiile fizice

Exercițiile fizice prelungite îți pot afecta dinții, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor germani. Oamenii de știință au comparat sănătatea orală a persoanelor sedentare cu cea a atleților și au observat că aceștia din urmă se confruntau cu eroziunea dinților. În plus, cu cât petreceau mai mult timp făcând sport, cu atât mai expuși erau cariilor. Această situație se datorează faptului că sportul reduce consumul de salivă. Te poți proteja, spălându-te pe dinți înainte să faci exerciții fizice ori mestecând gumă în timpul activității fizice.

Arsurile stomacale

Arsurile stomacale nu sunt deloc plăcute, dar știai că pe lângă disconfort, provoacă leziuni permanente ale dinților? Acidul din aparatul digestiv poate ajunge în gură, dizolvând smalțul în același fel în care o face acidul din băuturile carbogazoase. Mergi la stomatolog, dacă ai arsuri stomacale, iar el va ști ce să îți recomande, pentru a rezolva problema.

Te speli pe dinți după masă

Dacă te speli pe dinți după ce consumi alimente acide, precum sucuri, fructe, energizante sau vin roșu, îți slăbești smalțul dinților și favorizezi îngălbenirea lor. Clătește-ți gura după fiecare masă și așteaptă 40 de minute, înainte să folosești periuța de dinți, pentru a lăsa calciul să remineralizeze zonele.

Ridici greutăți

Atunci când ridici greutăți, ai tendința de a-ți încleșta dinții, iar această presiune îi pot afecta serios. Folosește o gutieră pentru dinți, în timpul acestor activități, și îi poți proteja.  Le găsești în farmacii sau în magazinele de specialitate.
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton