Peste tot auzim cât de importante sunt produsele de protecţie solară în lupta cu cancerul de piele. Dar unii susţin că tocmai aceste creme sunt de vină pentru cazurile…
… tot mai numeroase de cancer cutanat.
Media abundă în informaţii despre pericolul expunerii la soare, iar industria produselor de protecţie solară produce sume colosale în fiecare vară. Şi totuşi, cazurile de cancer de piele nu sunt mai puţine. Ba din contră, de la an la an sunt tot mai multe.
Cum se explică faptul că îi îmbogăţim pe producătorii de creme, dar nu scăpăm de cancer? Tocmai cremele de protecţie solară ne fac rău, spun unele voci, în timp ce producătorii dau vina pe radiaţiile tot mai puternice, stratul de ozon tot mai subţire şi stilul de viaţă greşit, susţinând că produsele lor îşi fac treaba cum nu se poate mai bine.
Cremele cu factor de protecţie, vinovate pentru cancerul de piele
Chiar şi aşa, ONG-uri, medici şi oameni „păţiţi” continuă să avertizeze că produsele de protecţie solară nu te protejează, ba din contră, măresc şansele de a face melanom sau un alt cancer de piele.
Astăzi avem la dispoziţie două tipuri de produse cu protecţie solară: unele formează pe piele o barieră fizică, nelăsând razele ultraviolete să treacă, în timp ce altele sunt absorbite în piele şi, teoretic, dezactivează razele UV care ajung în contact cu pielea.
Cele mai noi produse ar trebui să îmbine cele două modalităţi de apărare, numai că, în mod paradoxal, chimicalele menite să dezactiveze razele UV răspund greşit în contact cu ele şi eliberează radicali liberi ce atacă ADN-ul celulelor sănătoase, transformându-le în celule canceroase.
Dar un produs de protecţie solară conţine zeci de ingrediente, printre care şi conservanţi, coloranţi, parfumuri etc. Se pare că unele din acestea sunt absorbite de organism şi se comportă ca nişte hormoni artificiali, afectând fertilitatea la adulţi şi dezvoltarea organelor sexuale la copii.
Printre adversarii produselor cu SPF se numără un ONG american, Environmental Working Group, care a studiat aproape 1000 de creme şi loţiuni, ca să constate că nici măcar un sfert dintre ele nu se ridicau la înălţimea reclamelor făcute. Concluzia lor a fost simplă: cremele de protecţie solară nu numai că nu protejează pielea, ba chiar ar putea să fie răspunzătoare pentru creşterea numărului de pacienţi cu cancer de piele.
Ce recomandă specialiştii, având în vedere toate acestea? Primul pas ar fi să evităm soarele între anumite ore, iar dacă nu se poate, să ne acoperim pielea cu haine şi pălarii. Cea mai bună protecţie împotriva cancerului de piele o oferă antioxidanţii naturali din fructele şi legumele proaspete, care nu ar trebui să ne lipsească de pe masă, mai ales vara.
În plus, se pot folosi creme cu antioxidanţi, care să neutralizeze radicalii liberi produşi de expunerea la soare. Totuşi, antioxidanţii aplicaţi local nu ne protejează de arsuri solare şi nici de riduri, aşa că un astfel de produs nu îţi permite să te expui la soare în jurul prânzului.