Anunţul Angelinei Jolie că s-a supus unei operaţii de extirpare a ovarelor şi a trompelor uterine a făcut înconjurul lumii. Iată ce spun medicii despre intervenţia radicală a actriţei.
Angelina Jolie a recurs la operaţia de extirpare a ovarelor, după ce în urmă cu doi ani trecuse printr-o dublă mastectomie, ca metodă preventivă împotriva cancerului, iar gestul ei şocant este lăudat de specialiştii de pe tot globul.
„Îmi scot pălăria în faţa ei”, a spus profesorul Robert DeBernardo, specialist în ginecologie şi oncologie la Ob/Gyn & Women’s Health Institute din cadrul Cleveland Clinic. „Ea a făcut mult bine pentru femeile din lumea întreagă, crescând gradul de conştientizare în privinţa testelor BRCA şi a opţiunilor pe care le au femeile”.
Şi Marleen Meyers, profesor şi medic la Laura and Isaac Perlmutter Cancer Center, afiliat Langone Medical Center din New York, salută decizia vedetei: „A fost o decizie incredibil de curajoasă. Cred că lucrul cel mai important care va decurge din anunţurile ei publice va consta într-o diminuare a fricii şi într-o creştere a dialogului”.
Un coleg al profesorului Robert DeBernardo, specialistul în ginecologie şi oncologie Jason Knight, speră că noul anunţ făcut de Angelina Jolie va genera discuţii serioase în rândul pacientelor şi a familiilor acestora şi va ameliora accesul la operaţiile preventive, cu rol de reducere a riscului de cancer. „Este o decizie foarte personală, una care trebuie să fie luată după o bună cunoaştere a tuturor informaţiilor medicale”, a adăugat medicul american.
Mediatizarea de care a avut parte prima intervenţie a Angelinie Jolie, cea de extirpare a sânilor, a avut un efect benefic asupra publicului. Un studiu realizat în 2013 a arătat faptul că decizia vedetei de a suporta o mastectomie dublă pentru a-şi reduce riscul de cancer mamar a determinat o creştere spectaculoasă a cererilor de teste genetice, generând în rândul publicului larg un veritabil fenomen, denumit de specialişti „Efectul Angelina Jolie”.