Expert OMS: Coronavirusul ar putea să nu dispară, chiar dacă găsim vaccin

De pe

Unul dintre experții medicali de la Organizația Mondială a Sănătății crede că nu vom scăpa de noul coronavirus nici atunci când se va găsi un vaccin.

„Nu cred că poate să prezică cineva când va dispărea această boală”, a spus directorul executiv de la departamentul de Urgențe de Sănătate din cadrul OMS, Mika Ryan, în cadrul unei conferințe de presă. „Avem o mare speranță, aceea că dacă găsim un vaccin extrem de eficient să îl putem distribui către toată lumea care are nevoie de el. Am putea avea o șansă să eliminăm virusul acesta. Dar acel vaccin trebuie să fie disponibil. Va trebui să fie extrem de eficient. Va trebui să fie disponibil pentru toată lumea, și va trebui să îl folosim”.

Ryan a mai spus, după cum arată Science Alert: „Acest virus ar putea să nu dispară niciodată”. Declarațiile lui Ryan vin la puțin timp după ce cercetătorul șef de la OMS, Soumya Swaminathan, a spus că ar putea dura patru sau cinci ani pentru a controla coronavirusul, că nu putem ghici în vreun cristal magic dacă lucrurile se vor îmbunătăți sau înrăutăți și nici dacă va apărea un vaccin eficient.

Citește și: Raed Arafat, despre coronavirus: „Valul 2 poate să fie și în vară”

În prezent, mai puțin de 10% din populația lumii a fost expusă la noul coronavirus. Potrivit lui Ryan, neavând încă un vaccin, ar putea dura ani întregi ca boala să intre în faza endemică – adică acea fază în care foarte mulți oameni au fost expuși la virus, iar acesta din urmă a devenit un virus sezonier.

În plus, apariția unui vaccin pe piață ar ridica alte probleme – dorința oamenilor de a-l face. „Știința ne poate oferi un vaccin”, a spus Ryan. „Dar dacă cineva îl va face, atunci trebuie să producă destule doze pentru toată lumea, […] iar oamenii trebuie să vrea să facă acel vaccin. Fiecare dintre acești pași este marcat de obstacole”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro