Asta nu mai e viaţă! Zice el. Se duce tot mai des acolo unde şi împăratul merge pe jos. Şi îl enervează. Nici sexul nu mai e ce a fost. Sau nu mai e. Punct. Asta nu mai e viaţă – zici şi tu.
Luaţi taurul de coarne! Să întrebăm doctorul ce şi cum
Prostata
Adenomul şi cancerul de prostată sunt pe primul loc între tumorile bărbatului. Afectează 80% din po-
pulaţia masculină în decada a 8-a de viaţă. La bărbatul tânăr predomină afecţiunile inflamatorii – aşa-numitele prostatite (40% din populaţia masculină sub 50 de ani e afectată). Dacă nu e tratată corect, prostata creează, în timp, probleme de erecţie. Iar automedicaţia poate conduce la cancere vezico-uretro-prostatice.
Cum se manifestă: urinări frecvente, dificultăţi de micţiune, jet urinar slab, evacuare vezicală incompletă, imposibilitatea urinării etc. Metodele de diagnosticare – examen fizic înso-
ţit de tuşeu rectal, ecografia prostatică, determinarea antigenului specific prostatic (PSA) – îi fac pe mulţi bărbaţi să respingă pripit ideea; şi să îşi anuleze şansa la o viaţă mai lungă şi mult mai bună.
Incontinenţa urinară
Are două „variante”: incontinenţa de efort (cea mai frecventă) şi mixtă. Asocierea ei cu „bătrâneţea” este o eroare: problema apare la toate categoriile de vârstă. Şi provoacă drame: copii care nu vor să meargă/nu pot fi trimişi la şcoală, adulţi care se izolează de lume, bătrâni „exilaţi” în spitale, azile etc.
Cum se manifestă: pierderile involuntare de urină devin un veritabil handicap. Cel afectat – copil sau adult – are un sentiment de culpabilitate, tendinţa de autoizolare, îşi pierd respectul faţă de sine. Păcat, când există o întreagă gamă de tratamente: medicamente eficiente, reeducare perineală, intervenţii chirurgicale moderne, minim invazive, produse absorbante etc.
Disfuncţia erectilă
În aproape 80% din cazurile de disfuncţie erectilă, cauza este organică. Lucru ignorat, în general! Diabetul, hipertensiunea arterială, problemele cardiace „se combină” cu disfuncţia erectilă. „Dau o mână de ajutor” şi fumatul, obezitatea, sedentarismul, excesul de alcool. În 80% din situaţii, îngustarea arterelor reduce cantitatea de sânge ce pătrunde în penis. Restul de 20% din cazuri au „surse” psihologice: stres, anxietate, probleme în relaţia de cuplu etc.
Cum se manifestă: prin imposibilitatea de a obţine sau menţine o erecţie suficientă pentru actul sexual satisfăcător. Remedii există – medicamente, exerciţii specifice, proteză peniană, sexuală etc. Dar ce te faci când afli că, între menţinerea funcţiei erectile şi prelungirea speranţei de viaţă, cei mai mulţi bărbaţi aleg prima variantă?