Fidelitatea sexuală – pro şi contra

De Raluca Cristea, pe

Monogamia înseamnă căsătoria cu o singură persoană, însă fidelitatea este mai mult de atât. Este încredere, loialitate. Dar fidelitatea sexuală?

Se spune că nu poţi fi fidel sexual, pentru că este în genele noastre să vrem să ne perpetuăm specia, să fim atraşi de ce este interzis sau de ce este frumos. Totuşi, fidelitatea, fie ea sexuală sau nu, cred că poate fi durabilă, bazată pe o alegere raţională şi conştientă odată ce am intrat într-o relaţie monogamă. Altfel, nu văd de ce ne-am mai merita statutul de homo sapiens.


Societatea, în mare parte, ne împinge de la spate şi ne strânge ca o menghină cu nişte coduri morale care uneori nu sunt respectate tocmai de cei care le promovează. Raţiunea, dragostea, religia, frica de a fi marginalizat te ajută să fii fidel. Şi totuşi… iubeşti pe cineva, alegi să fiţi împreună şi de ce nu poţi să te abţii să te gândeşti ce bine arată acel bărbat, ce frumos ţi-a vorbit un altul, oare cât de bun în pat o fi celălalt? Şi uite aşa, începi cu infidelitatea emoţională, care se concretizează atunci când chiar eşti atrasă de un alt bărbat şi începi să comunici cumva cu el. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul bărbaţilor.

De la infidelitate emoţională la infidelitate sexuală nu este cale lungă, chiar deloc. Gândeşte-te din ce tabără faci parte: persoana fidelă orice ar fi, persoana fidelă dar cu mici dubii sau cea care recunoaşte că poate ceda tentaţiei?

Ce spun cei care cred cu tărie în fidelitatea sexuală? Că fidelitatea este ceva natural, altfel nu s-ar putea explica de ce creem legături emoţionale, uneori cu persoane pe care nu le dorim în mod special lângă noi sau rămânem ani de zile alături de persoane nepotrivite, când ştim că merităm mai mult. Aşa este, dar asta nu acoperă în totalitate problema tentaţiei şi mai ales, a felului în care eşti tentat să înşeli.

De ce este fidelitatea sexuală bună? Pentru că aduce încredere şi stabilitate în cuplu şi, de ce nu, o viaţă sexuală sănătoasă, pentru că nu rişti să primeşti o boală cine ştie de unde.

Ce spun cei care nu cred în fidelitatea sexuală? Că poţi stăpâni multe ca om, dar emoţiile, sentimentele şi instinctele primare nu. Poţi fi nebuneşte îndrăgostit de cineva, în timp ce te atrage sexual o altă persoană şi mereu eşti pus să alegi. Cei care au fost sau admit că pot fi infideli sexual sunt convinşi că, acest tip de alegere între două persoane, chiar şi doar pe plan sexual, îţi aduce experienţe sexuale din ce în ce mai bune sau de ce nu, un partener din ce în ce mai bun. Ce uită ei este că viaţa nu înseamnă un parc de distracţii în care sari de la o comedie la alta ca să creşti adrenalina.

Când poate fi infidelitatea sexuală bună? În chiar cel mai bun caz, atunci când te ajută să îţi satisfaci o fantezie sexuală pe care nu o poţi încerca cu partenerul, te eliberezi de acea dorinţă şi de energiile negative şi laşi în spate tot, ca pe o simplă aventură de o noapte.

30% din populaţia globală a înşelat o dată sau de mai multe ori. Ce părere ai de asta?

Foto:  Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!