Ai așteptat îndelung momentul în care vei scăpa de relația de coșmar în care erai prinsă de ani, iar acum nu te bucuri deloc? Este până la urmă normal regretul, dar dacă ești convinsă că ai luat o hotărâre bună, nu mai privi înapoi.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că regretul „este o etapă inerentă în procesul unei pierderi. Uitarea este un proces natural cu funcții bine determinate. Astfel, după ce dispar clipele de coșmar petrecute alături de el, te liniștești și ai tendința de a-ți aminti doar lucrurile frumoase din vechea relație. În plus, apare teama de nou, sentimentul că atunci era mai bine, pentru că măcar îl știai cu bune și cu rele”.
Teama de singurătate
Unul dintre cele mai grele momente care apar după sfârșitul unei relații este cel în care realizezi că ești din nou singură și ți se face teamă că vei rămâne așa. Și atunci, începi să regreți momentele bune sau chiar și pe cele rele, pentru că măcar în acele clipe aveai pe cineva lângă tine. Și totul apare într-o lumină mai bună. Dar nu înseamnă neapărat că trebuie să vă împăcați, ci că este doar o etapă normală după o despărțire. Depinde și de cum a fost relația care tocmai s-a terminat și de dorința lui de a vă împăca sau nu. Dar dacă ai suferit abuzuri, ține cont că va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil ca el să se schimbe. Poate că după ce v-ați despărțit te regretă și promite că se va schimba. Poate că are intenții bune, dar nu știi dacă va putea să se țină de cuvânt. Mai ales dependenții de alcool recad deseori, chiar dacă își doresc din toată inima contrariul. Și atunci când este vorba de violență, după un timp de pace se întâmplă ca el să izbucnească din nou. Dacă vă împăcați, va trebui să-ți asumi problemele și să știi că va fi nevoie să-l suporți cu toate ale lui.
Ce te face să mergi mai departe
În cazul în care ești hotărâtă să te desparți de el, ar trebui să îți lași timp să te vindeci și să încerci să vezi situația într-un mod cât mai obiectiv. Nu începe să trăiești într-o lume a fanteziei și să idealizezi trecutul sau să te temi de viitor fără temei. Cere părerea familiei și a prietenilor apropiați care v-au cunoscut. Începe să ieși în lume și să vezi altfel viața. Acordă mai mult timp pasiunilor tale sau găsește-ți un nou hobby. O idee bună ar fi să înveți ceva care îți va folosi profesional, cum ar fi o limbă străină sau să te specializezi într-un alt domeniu. Dedică-ți mai mult timp ție însăți, îngrijește-te. Obișnuiește-te să te simți bine în pielea ta, chiar dacă ești singură.
INDEPENDENTĂ ȘI MAI ÎNȚELEAPTĂ
Concentrează-te pe tine și pe dezvoltarea ta, precum și pe alte lucruri pe care le-ai avea de făcut în afară de cel de a avea o relație. Va veni și momentul pentru asta, dar cel mai bine ar fi să îți revii întâi. Rememorează trecutul și învață din erori. Dacă ai ales persoana nepotrivită, ai grijă să nu repeți greșeala. Până să încerci să-ți găsești pe altcineva, gândește-te la ce îți dorești cu adevărat și nu te lăsa sedusă doar din teama că nu vei mai găsi pe altcineva.
Dacă nu cedezi tentației de a te împăca cu el și dacă forțezi un pic să ieși din „zona ta de confort”, vei vedea că lucrurile sunt bune așa cum sunt, nu cum erau. Recomand femeii care vine la terapie cu o astfel de problemă să scrie o scrisoare către propria persoană din viitor. O îndemn să motiveze tot ce a stat la baza deciziei de a ieși din relația maladivă, iar când are regrete și își amintește numai lucrurile frumoase, să citească textul. Ajută și dacă a ținut un jurnal în perioada în care nu era bine, dar dacă nu a făcut asta, este bună și scrisoarea.