Dragoste şi sex: De ce este bine să locuim împreună?

De Lumea Femeilor pe

În cuplu, ne menţinem tonusul mai uşor şi trăim mai mult. E lucru dovedit statistic. Dar de ce? Cum? Prin ce stranie alchimie?
 

NE SIMŢIM RESPECTAŢI

De câte ori n-ai surprins privirea triumfătoare şi pasul ţanţoş al unui EL ducând de mână o EA? Sau atitudinea superioară ai EI, când merge la braţul LUI? Cum să nu te simţi mai sigur(ă) pe tine, când ai fost ales (aleasă) „dintr-o mie de flori parfumate”?! În mod cert, în doi suntem mai puternici! Psihanaliştii explică ce se întâmplă în subconştientul nostru: în grupul nostru social, cuplul reprezintă norma; respectând norma, suntem acceptaţi în grup – nu mai suntem doar noi doi, aşadar, suntem mai mulţi. Deci şi mai puternici. Şi este atât de liniştitor!

SUNTEM MAI ATENŢI CU NOI ÎNŞINE

Într-o relaţie stabilă, fondată pe sentiment şi compatibilitate, avem mai multă grijă de noi înşine şi de jumătatea noastră: facem mai mult exerciţiu fizic (de una singură/unul singur, la sală, la piscină sau la alergare, în parc – hm!, e mai greu; în schimb, în doi, avem mai mult curaj!), mâncăm mai echilibrat (este o prejudecată ideea potrivit căreia viaţa de familie îngraşă!), mai lăsăm şi pe mâine „urgenţele” de la serviciu, ca să petrecem câteva ore în doi, acasă, sau în oraş, sau ieşind din oraş. Şi ne lăsăm mai uşor de vicii: mai puţin alcool, mai puţin tutun (fumăm amândoi?; împreună ne lăsăm mai uşor; fumează doar unul?; o răreşte sau chiar renunţă, de dragul celuilalt).

STĂM MAI BINE CU FINANŢELE

În general, bugetul familial este mai uşor de ţinut sub control: dacă tu eşti mână spartă, el te va trage, tandru, de mânecă. Şi viceversa. Sunteţi amândoi mână spartă? Atunci aveţi mai multe şanse să realizaţi pericolul şi să schimbaţi direcţia, decât atunci când eraţi „pe cont propriu”: şi răsfăţul, şi grijile se împart la doi. Dacă sunteţi amândoi strânşi la pungă, chiar formaţi cuplul de aur – crizele financiare sunt pentru alţii, nu pentru voi! În fine, când unul dintre voi trece prin momente de jenă financiară, se bizuie pe celălalt.

IUBIRE, SEX ŞI CHIMIE

Sentimentul pe care îl trăieşti, atingerea pielii, privirile care se întâlnesc activează, în creierul nostru, anumite zone responsabile cu emoţiile, atenţia, motivaţia şi memorarea. Acestea influenţează sistemul cardiovascular, hormonal şi imunitar şi reduc, în bună măsură, stresul. Iar stimularea organelor sexuale şi orgasmul antrenează inima (prin efortul fizic depus) şi eliberează, în creier, ocitocină şi dopamină – hormoni antistres.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro