Ești sigură că știi totul despre metodele contraceptive? Azi îți povestim mai multe despre una destul de veche și de controversată – metoda calendarului.
Metoda calendarului este utilă pentru femeie și pentru cuplu mai ales pentru a afla care sunt acele zile în care șansele de sarcină sunt cele mai mari, și mai puțin ca metodă de încredere pentru evitarea unei sarcini. Metoda calendarului este riscantă, confirmă dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog și specialist al campaniei de informare și educare pe teme de contracepție și viață sexuală, Planifică Neprevăzutul, pentru că uneori organismul este imprevizibil, fiind astfel imposibil de anticipat cu precizie, lună de lună, perioada fertilă, mai ales dacă femeia are un ciclu menstrual neregulat. Chiar și în cazul unui ciclu menstrual regulat se poate întâmpla, la un moment dat să existe, din diferite motive, un mic decalaj care poate duce la apariția unei sarcini nedorite, dacă are loc un contact sexual neprotejat în acest interval.
Perioada fertilă nu e doar în zilele de ovulație
Un lucru mai puțin știut este acela că femeia nu este fertilă numai atunci când este la ovulație. Un ovul rămâne fertil în tuburile falopiene 24 de ore după ovulație. În plus, sperma poate rezista în vagin între trei și cinci zile. Astfel se explică acele cazuri în care o sarcină apare chiar dacă partenerii s-au protejat sau chiar nu au făcut sex la ovulație. Din acest motiv, există acel risc de sarcină chiar și atunci când are loc contact sexual neprotejat în timpul menstruației. Per total, metoda calendarului eșuează, în medie, în peste 25% din cazuri.