Unul din doi copii bolnavi de meningita isi pierd viata, iar supravietuitorii raman cu sechele. Bogdan insa a fost norocos. Iata povestea lui, dar si informatii despre…
… această boală deosebit de gravă.
Meningita, una din cele mai fulminante infecţii
În lume, peste 10.000 de oameni mor anual din cauza meningitei (conform The Confederation of Meningitis Organizations) iar in România, meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50% cei mai afectaţi fiind copiii cu vârste de până la 5 ani, cu o incidenţă de 15 cazuri la 100.000 de locuitori într-un an. Este şi cazul lui Bogdan, băieţelul Danielei din Târgu Mureş. Cazul Danielei este unul fericit. Daniela a avut noroc să dea peste o echipă de medici foarte buni care au acţionat rapid. Sunt însă boli care ne pot aduce tristeţe în viaţă, care ne pot îmbolnăvi copiii. Şi atunci, doar dacă avem noroc, copilul nostru poate scăpa, după multă suferinţă, de o boală teribilă cum este meningita.
Povestea lui Bogdan
„În martie 2004, Bogdan, copilul meu, avea 3.8 luni. Eram acasă. Era o zi de duminică. Cu o zi înainte, sâmbătă, ziua, copilul nu a prezentat niciun simptom, noaptea însă a facut un puseu de febră şi a vomitat o singură dată în jet. Am plecat noaptea la urgenţă unde ne-au spus că băiatul are viroză şi ne-au prescris antibiotice.
Am ajuns acasă, copilul avea o respiraţie foarte rapidă. I-am spus soţului că nu este bine şi ne-am hotărât să mergem la clinica ORL. Acolo am aşteptat foarte mult timp până când a venit un doctor rezident care l-a diagnosticat tot cu viroză.
Puiul era foarte somnolent , nu se putea trezi. I-am zis doctorului că nu cred că e viroză. Dânsul a spus, citez: „Pentru liniştea dumneavoastră, mergeţi şi la Infecţioase!”. Acolo – era 8 martie – am avut şansa extraordinară de a fi de gardă un doctor, un om extraordinar, care la prima privire şi-a dat seama de diagnostic: meningoencefalită în formă severă cu haemofilis influenzae, un diagnostic cumplit.
La RMN, circumvoluţiunile creierului nu se vedeau deloc, totul era gri. Zilele următoare au fost cumplite, o zi întreagă a avut halucinaţii, nu mă puteam mişca nici măcar un milimetru. Am fost internaţi trei săptămâni la Clinica de Boli Infecţioase Târgu Mureş, tratamentul a fost complex, am avut doctori de la ORL şi neuropsihiatru. Toată echipa a fost extraordinară.
Pentru mine, această boala a fost cel mai înfricoşător coşmar. Multă vreme, atunci când copilul nu era lângă mine, îl auzeam plângând, nopţile de după mă trezeam tot timpul şi îi puneam mâna pe căpuţ … mi-a devenit, efectiv, un reflex …. Copilul a suportat bine tratamentul, soţul şi întreaga familie au fost alături de noi. Bogdan este minunea! Aşa a fost numit de către doctorii de la infecţioase. Era micuţ, slăbuţ, delicat, însă deosebit de puternic. Nu a rămas cu sechele, a fost urmărit anual de către doamna doctor de la infecţioase şi de către doctorul de la la neuropsihiatrie pediatrică. Haemofilusul se ia de la gradiniţă, dar am înţeles că se întâmplă foarte rar. Sfatul meu pentru mămici – aveţi încredere în instinctul vostru!
Pentru mămicile care se află în această situaţie, un psiholog ar fi o soluţie foarte bună deoarece şi ele pot rămâne marcate psihic. Bogdan are acum 11 ani, este în clasa a IV – a , este premiant la scoală şi mândria noastră. I-am promis doamnei doctor, îngerul nostru păzitor că, în fiecare an, de 8 martie, o vom cauta şi îi vom dărui florile recunoştinţei noastre. De 7 ani ne ţinem promisiunea.”
Află în pagina următoare ce spune medicul despre meningită – care sunt cauzele, simptomele, complicaţiile!
Prof. Dr. Doina Pleşca, Vicepreşedinte al Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie, vă explică ce este meningita bacteriană şi cum aceasta poate determina infecţii severe, cu complicaţii majore sau chiar deces. Dna. Prof. Dr poate răspunde la întrebările voastre despre meningită şi modalităţile în care aceasta poate fi prevenită.
Meningita este o inflamaţie a meningelui de etiologie variată (bacteriană, virală, fungică, etc.). Meningita virală este mai puţin gravă. De cele mai multe ori pacienţii se recuperează complet. În schimb, meningita cauzată de bacterii poate determina infecţii severe, cu complicaţii majore sau chiar deces.
Care sunt bacteriile care provoacă meningită?
Cele mai periculoase bacterii care provoacă meningita sunt: meningococul, pneumococul şi Haemophilus influenzae. Neisseria meningitidis (meningococul) este o bacterie care se transmite pe cale aerogenă (picături de salivă) şi care se cantonează la nivelul mucoasei nazofaringiene.
De aici, în anumite circumstanţe, se propagă mai departe infectând plămânii, pleura, urechea internă sau meningele. Streptococul pneumoniae (pneumococul) este o bacterie localizată în tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, transmisibil de la om la om.
Haemophilus Influenzae tip b (Hib) este o bacterie care se găseşte şi la oamenii sănătoşi, la nivelul nasului şi al gâtului. Doar în condiţii speciale bacteria Hib devine patogenă (sistem imun imatur sau afectat) şi provoacă infecţii foarte grave, cum este meningita. 2-5% din populaţie este purtătoare sănătoasă de HIb.
Când trebuie să se alarmeze o mămică. Care sunt simptomele
Meningita bacteriană se instalează brusc şi este însoţită de un tablou clinic caracterizat prin: febră mare ( 40-41°C), alterarea stării generale, pacientul nu suportă lumina (fotofobie), cefalee difuză, progresantă şi chinuitoare, somnolenţă, vărsături. Progresiv, starea generală se agravează, pacientul devine comatos şi apar crizele de convulsii. La sugari, tabloul clinic se instalează rapid, fiind oarecum diferit faţă de alte vârste: modificări ale stării generale cu perioade de somnolenţă alternând cu agitaţie extremă (plâns inconsolabil), vărsături, febră sau hipotermie, refuz alimentar, convulsii. În faţa unei infecţii severe, care are o rată semnificativă de mortalitate şi morbiditate, se impune intensificarea măsurilor de prevenţie.
Care sunt complicaţiile
Cele mai semnificative sechele care apar sunt: surditate, retard mental şi/sau motor, convulsii, etc.
În perioada 6 iulie – 13 iulie 2011 Prof. Dr. Doina Pleşca răspunde întrebărilor voastre privind meningita – simptome, complicaţii, prevenţie. Vă invităm să lăsaţi întrebări sub formă de comentariu la acest articol.