Adriana Frăţilescu: cum prevenim apariţia cearcănelor şi cum le tratăm

De pe

Din nefericire, în limba română nu există termeni diferiţi pentru cele două forme de cearcăne. Ca de exemplu “tear trof” – şanţurile lacrimilor şi “dark circle”- cearcănele închise la culoare.
Cauzele lor sunt diferite iar tratamentul, la fel de diferit. Genetica este singura cauză comună.

Care sunt cauzele?

Pentru şanturile de sub ochi, cele mai comune cauze sunt stresul, lipsa somnului, oboseala cronică. Apoi, mai putem invoca vârsta care determină diminuarea grăsimii suboculare – pachetele de grăsime aflate între globul ocular şi orbită. Acestea pot aluneca în pleoapa inferioară unde determină şi un exces de apă, astfel apărând pungile de sub ochi.
Cearcănele, sub formă de pungi, pot apărea şi din cauza scăderii excesive în greutate prin pierderea grăsimii de sub ochi. În acest caz, pentru a le trata trebuie să dormim suficient, să avem un regim de viaţă corect, să nu ne stresăm şi să evităm orele multe petrecute în faţa calculatorului.

Ce tratamente putem urma?

Dacă toate aceste lucruri nu sunt suficiente, putem apela la tratamente estetice. Putem injecta acid hialuronic sau grăsime proprie la nivelul şanţurilor, pentru a le şterge. Aceste tehnici sunt uşor de suportat şi au rezultate care durează până la doi ani.
Dacă, în schimb, vârsta este înaintată şi avem şi un surplus de piele la nivelul pleoapei sau pungi sub ochi, atunci indicaţia ideala o reprezintă blefaroplastia, adică eliminarea excesului de piele, însoţită de repoziţionarea sau ajustarea pachetelor de grăsime de sub ochi.

Ce facem cu cearcănele închise la culoare?

În cazul cearcănelor închise la culoare, putem întâlni ori o cantitate prea mare de melanină (pigment maro) la nivelul pleoapelor, fapt întâlnit la persoanele cu ten mai închis, fie un număr mai mare de vase care se văd prin transparenţa pielii subţire la nivelul peoapelor.
Tratamentul în acest caz se rezumă la aplicarea cremelor pe bază de alfa-hidroxi-acizi şi hidrochinonă, în cazul hiperpigmentării, iar în cazuri severe există şi un peeling special care se poate aplica cu rezultate excelente, sau creme cu vitamina K şi retinol în cazul în care avem o problemă cu vasele de sub piele.
În orice caz, este foarte important să ne respectăm somnul şi să avem un regim alimentar bogat în legume şi fructe.
Intră şi tu în concurs şi înscrie-te în cursa pentru un look spectaculos!
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro