Iubirea dintre Veronica Micle și Mihai Eminescu, unul dintre cele mai cunoscute cupluri ale literaturii noastre, a dominat opera marelui poet român. Însă lirismul eminescian a mascat sau evocat de nenumărate ori și dezamăgirile în dragoste, dezamăgiri pe care ”Luceafărul poeziei românești” le-a trăit intens, din cauza unui... defect al iubitei sale.
Cronicarii și istoricii literari susțin că Veronica Micle, care l-a cunoscut pe Eminescu pe când era căsătorită cu profesorul Ștefan Micle. Cei doi s-au îndrăgostit în 1872, la Viena, unde marele poet studia, iar Veronica venise pentru a-și trata o eczemă.
Întâlnirile tainice și seratele literare ținute în casa profesorului Micle i-au făcut pe cei doi să se apropie foarte mult, la scurt timp Eminescu devenindu-i amant Veronicăi.
”Tânăra doamnă blondă, cu părul foarte lung, uşor ciufulit, ridicat într-un coc parcă ireal, din care scăpau cu blândeţe două şuviţe transparente, atrăgea atenţia imediat. Naturaleţea ei dovedea inteligenţă, ştia să fie spirituală cu graţie. La Viena, Eminescu o conduce prin parcuri şi muzee, pe bulevarde, în împrejurimi”, scrie profesorul Costin Tuchilă, în ”Punctul pe cuvânt”.
Câțiva ani mai târziu, în 1879, profesorul se stinge, iar Veronica Micle, care devenise mireasă la o vârstă fragedă, 14 ani, rămâne văduvă și cu doi copii. Deși intenâionau să se căsătorească, Eminescu și Veronica nu au făcut acest pas, planul lor fiind zădărnicit și de Titu Maiorescu. Criticul de la Junime îi recomandă să rămână celibatar, pentru că altfel, Veronica ar pierde pensia de văduvă, iar el nu și-ar permite să o întrețină din salariul pe care îl câștiga ca jurnalist la Timpul.
Încă din primele zile, povestea de dragoste dintre Eminescu și Veronica Micle a fost tulburată de gelozia poetului, care, se pare, era alimentată de frumoasa blondă. Așa cum reiese din corespondența celor doi amanți, Veronica se bucura de compania ofițerilor de artilerie, dar și a câtorva nume mari ale literaturii vremii, printre care și Ion Luca Caragiale, de altfel, prieten al lui Eminescu.
Veronica și Caragiale, un mare cuceritor care adora compania femeilor, s-au cunoscut când aceasta i-a făcut o vizită lui Eminescu în București, la ziarul ”Timpul”. În toată această perioadă, Micle rămăsese în reședința soțului defunct, la Iași. Numai că în Moldova ajunge să fie vizitată chiar de Caragiale, după ce acesta fusese numit revizor școlar la circumscripția Suceava-Neamț. Blonda cade pradă șarmului lui Caragiale, care i-a făcut o curte asiduă, susțin cronicarii. Idila lor a ajuns la urechile tutror, iar cel care îl avertizează pe poet de infidelitatea iubitei sale este chiar un bun prieten de-al său, ziaristul botoșănean Scipione Bădescu. Aceeași poveste o află și de la Titu Maiorescu, în 1880.
Incertitudinea intențiilor și sentimentelor Veronicăi îl fac pe Eminescu să se confrunte cu numeroase episoade depresive. Ajunge chiar și la o clinică din Viena, ”din cauza durerilor de cap”. În 1889 moare, vegheat de Veronica Micle, cea pe care o iubise enorm, pentru care a trăit și a scris și pe care o alinta în scrisori: ”îngerul blond”, ”draga Nica” sau ”mititica Moți”. Rănită, Veronica se retrage la mănăstirea de maici Văratec, din județul Neamț. Nu mai poate trăi fără Eminescu și se sinucide înghițind arsenic. Se stinge în chinuri groaznice, la 39 de ani.