Foarte aproape de orașul Sebeș, județul Alba, se află o rezervaţie naturală unică în ţară, denumită și „micul canion al României”.
Râpa Roşie este o rezervaţie naturală, geologică, formată din argilă roşie. Timp de 60 de milioane de ani, șiroaiele de apă au săpat cute adânci în versant, iar prăbuşirile şi alunecările au creat un relief spectaculos.
Deasupra coloanelor se află pajiști, iar această pată de culoare creează o panoramă deosebită. Formațiunile sale pot fi comparate cu cele întâlnite în Marele Canion al fluviului Colorado din SUA.
Podul Natural de la Ponoarele este unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume, al doilea ca mărime din Europa și unicul pasaj rutier natural funcțional din România.
Acesta este format din blocuri de calcar, ca urmare a surpării tavanului Peșterii Podului. Peste arcada de piatră trece şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin.
Există mai multe legende legate de această minunăție a naturii. Potrivit uneia dintre ele, Dumnezeu, la rugămințile sătenilor, l-a alungat pe Necuratul de acolo, lovind tavanul peşterii. Acesta s-a prăbușit peste intrare și a format podul.
Ascuns în inima naturii se află unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din România.
Culoarul format de-o parte și de alta a pârului Baniței are doar câteva sute de metri, dar formațiunile calcaroase sunt impresionante.
Tot aici se află și Peștera Bolii, ce se întinde pe o lungime de 450 de metri, ce pot fi parcurși în întregime.
Tot aici se află și Peștera Bolii, ce se întinde pe o lungime de 450 de metri, ce pot fi parcurși în întregime.