Cum înăbuși corect varza? Există mai multe metode, care depind de preferințele fiecărui bucătar în parte.
Odată cu anotimpul rece, mulți români preferă să consume mâncăruri mai grase și consistente. Printre rețetele preferate de aceștia se numără și varza înăbușită. Pentru a pregăti acest fel de mâncare ai nevoie de varză albă, varză roșie sau varză murată. În anumite cazuri, le poți combina, pentru un preparat și mai savuros.
Varza înăbușită poate fi fiartă împreună cu costițe afumate sau cu ciolan. Pentru versiunea de post însă, se poate păstra versiunea fără carne. Aceasta este extrem de gustoasă în ambele cazuri, și are o aromă aparte, care te duce cu gândul la mâncărurile copilăriei.
Pentru o rețetă de varză înăbușită desăvârșită, ai nevoie de o varză albă, o ceapă, un morcov, o roșie, sare și piper după gust, după cum arată Playtech. Ingredientele sunt simple, la îndemâna oricui, însă rezultatul final este unul care va întrece așteptările.
Dacă nu ai varză albă, ci doar roșie, trebuie să nu uiți că aceasta din urmă este ceva mai dulce. Așadar, va trebui să reglezi puțin aromele. Poți freca în prealabil varza cu sare, sau poți să alegi un soi de roșii a căror dulceață să nu fie foarte pronunțată.
Începe prin a tăia ceapa și morcovul mărunt. Pune-le la călit în puțin ulei de floarea soarelui încins și amestecă timp de aproximativ zece minute. Între timp, taie varza fideluță, iar roșia cubulețe. Adaugă varza peste legumele din tigaie, împreună cu roșiile. Peste acestea, toarnă și o cană de apă și pune sare și piper după gust. Varza se lasă la înăbușit trei sferturi de ceas. La final, mai verifică dacă este nevoie de sare sau piper în plus.
Varza înăbușită se servește oaspeților caldă, împreună cu ardei iute, pătrunjel, smântână sau brânză. Poate fi servită drept fel principal, sau ca garnitură, în funcție de preferințe. Merge de minune alături de o friptură de porc și puțină mămăligă.