Au apărut prunele prin piaţă şi numărul de dulciuri şi prăjituri pe care le putem încerca cu ele este infinit. Iată 4 variante de reţete de prăjitură cu prune, găluşte cu prune şi alte delicii cu cele mai minunate fructe de sezon.
Tartă cu prune
Ingrediente:
Pentru aluat:
►8 ouă
►220 g unt
►4 linguri smântână
►un praf sare
►6 linguri zahăr pudră
►6 linguri făină
►un plic zahăr vanilat
►150 g zahăr tos
►scorţişoară
►2 linguri lapte
►2-3 linguri unt topit
►un kg prune
►zahăr pudră pentru ornat
1. Se freacă untul cu zahărul, smântâna, sarea şi zahărul vanilat. Se adaugă ouăle unul câte unul şi, la final, făina cernută.
2. Se încorporează uşor, să nu se formeze cocoloaşe şi se toarnă în tava tapetată cu hârtie pentru copt. Se coace la 150°C.
3. Între timp, se pregăteşte glazura caramel. Se topeşte zahărul. Se dă deoparte, se adaugă laptele şi untul, apoi se lasă la baie de aburi să se omogenizeze.
4. Se desfac între timp prunele, se spală, se presară cu scorţişoară şi zahăr vanilat şi se scufundă în zahărul caramel, apoi se aşază pe blatul aproape copt. Se mai bagă 10 minute să se rumenească. Se taie şi se serveşte pudrată cu zahăr.
Sursa foto: Shutterstock
Prăjitură cu prune
Ingrediente:
►un kg prune
►8 ouă
►8 linguri făină
►2 linguri cacao
►10 linguri zahăr pudră
►esenţă de vanilie
►coaja şi zeama de la o lămâie
►un praf sare
►200 g ciocolată cu lapte
►4 linguri frişcă lichidă
►fulgi de migdale
►20 g unt
►20 ml lichior de migdale
►MENTĂ PENTRU ORNAT
►O LINGURIŢĂ SCORŢIŞOARĂ
1. Se taie ciocolata bucăţi mici, se pun într-un bol, se adaugă untul, cacaua cernută şi frişca lichidă şi se pun la baie de aburi să se topească. Se amestecă uşor cu o linguriţă să nu se formeze cocoloaşe.
2. În acest timp, se separă ouăle. Gălbenuşurile se freacă cu sare. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul, gălbenuşurile frecate, vanilia şi coaja de lămâie.
3. Se încorporează făina cernută, se amestecă bine şi jumătate de compoziţie se păstrează pentru blatul de vanilie. În restul de compoziţie se adaugă crema de ciocolată.
4. Se toarnă compoziţia de ciocolată în tava tapetată cu hârtie de copt şi apoi se toarnă cea de vanilie şi se dă tava la cuptor pentru 10 minute.
5. Se spală prunele, se desfac, se scot sâmburii şi se stropesc cu zeamă de lămâie şi lichior de migdale.
6. Se presară scorţişoară şi după ce se scoate blatul de la cuptor se pun deasupra, pe toată suprafaţa prăjiturii, şi se mai lasă aproximativ 10-15 minute, la foc potrivit. Se serveşte ornată cu fulgi de migdale şi mentă.
Uite 10 rețete cu prune, tocmai bune pentru tine!
Sursa foto: Shutterstock Citeşte mai departe şi vezi ce alte tipuri de prăjitură cu prune sau găluşte cu prune poţi încerca în acest weekend, pe pagina următoare!
Ingrediente (pentru 12 bucăţi)
300 g cartofi
30 ml ulei
1 ou
100 g făină
12 prune mici
50 g unt
50 g pesmet
zahăr pudră
scorţişoară pisată
zahăr vanilat
1. Cartofii se fierb în apă cu sare 30 de minute. Prunele se desfac si se curăţă de sâmburi, apoi se lasă la scurs.
2. Cartofii fierţi se curăţă fierbinţi de coajă, se zdrobesc si se amestecă cu uleiul. Când compoziţia s-a răcit, se adaugă făina si oul. Se amestecă până când se obţine un aluat omogen, apoi se împarte în 12 bucăţi. Se pune pe foc o oală cu 2 l de apă, în care se adaugă sare.
3. Prunele scurse se acoperă cu aluat. Se dau prin făină si se pun pe rând în apa clocotită, toate gălustele. Se lasă să fiarbă la foc mic, 10 – 15 minute, cu oala acoperită, apoi se opreste focul si se mai lasă în apa fierbinte, acoperite, încă 15 minute.
4. într-o tigaie încinsă se rumeneste pesmetul în unt. Gălustele fierte se scot din apă si se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet, apoi se pudrează cu zahăr, scorţisoară si se pot servi.
Sursa foto: Shutterstock
Compot de prune cu vanilie şi apă de portocal
Ingrediente:
1 kg prune fără sâmburi, tăiate jumătăţi
500 ml apă
2 păstăi de vanilie
200 grame zahăr
1 lingură apă de flori de portocal Mod de preparare:
Fierbeţi apa cu zahărul, vanilia şi apa de portocal.
Adăugaţi prunele curăţate de sâmburi şi fierbeţi circa 10 minute.
Serviţi calde sau reci, cu îngheţată.
Sursa foto: Shutterstock