Gesturi simple care îţi protejează sănătatea

.

Un pas mic pentru tine, un pas mare contra cortegiului de belele pe care le aduce iarna! Aşa poţi defini gesturile cotidiene – banale, la prima vedere – dar care te scot în primăvară cu rezervele de energie intacte şi cu un moral beton

Aer curat. Cât mai mult. E gratuit!

E frig, ninge, bate vântul? Ce-are a face? Camera în care stai trebuie aerisită. Ca să iasă microbii şi să intre oxigenul. Căldura usucă toate lucrurile din casă/birou etc. Usucă, totodată, şi mucoasa nazală şi o fragilizează. Fereşte-te, aşadar, să supraîncălzeşti atmosfera: temperatura optimă este de 20°C (nu trebuie depăşită nici măcar în dormitoare!), iar gradul de umiditate a aerului trebuie să fie undeva în jurul a 40-50% (dacă simţi că aerul este foarte uscat, nu mai amâna – cumpără-ţi un umidificator de cameră). În fiecare zi, deschide larg ferestrele, timp de 15 minute pe puţin (timp în care închizi caloriferul). Mai poţi împrospăta atmosfera folosind uleiuri esenţiale (cu difuzor sau spray).

Ia-ţi nasul la curăţat

El este ţinta numărul unu a viruşilor. Principala metodă de a-i dezarma este să îl cureţi corect. Preferabil, cu ser fiziologic sau cu un spray cu apă de mare (există şi sprayuri care asociază apa de mare cu propolis şi ulei de pin). La primele semne de „supărare” – nasul curge sau se înfundă -, foloseşte şi un spray care conţine un antiseptic şi substanţe ce fluidifică secreţiile.

Freacă-ţi mâinile. De bucurie şi a sănătate

Iarăşi ţi se pare că îţi spunem banalităţi? Hai, fii sinceră cu tine: ai acest reflex – să te speli de câte ori vii de afară, de câte ori ai folosit toaleta, de câte ori ai dat mâna cu cineva, ştiut fiind că acest gest cordial este una dintre principalele căi de transmitere a microbilor? Uită-te la copiii sau nepoţeii tăi: sunt mai toată iarna răciţi, pentru că merg, zi de zi, la creşă, grădiniţă sau şcoală, unde este mare veselie pentru toţi
cei mici – copii şi… microbi!

Îmbracă-te pe sistemul foilor de ceapă

Puloverele mulate or fi, ele, sexy, nu zic nu, dar nu ţin de cald. Pentru că „ştrangulează” circulaţia sangvină. Îmbracă-te cu haine mai largi, din materiale suple, care lasă pielea să respire. Şi mergi pe „principiul” cepei – „strat peste strat”. Ca să păstrezi mai bine căldura corpului şi să poţi renunţa la piesele vestimentare, una câte una, pe măsură ce treci de la frig la cald. Alege materiale naturale (lână, bumbac, mătase) sau din fibre ultra-teh. Când ieşi afară, nu purta încălţăminte prea strâmtă (împiedică sângele să circule şi, în scurt timp, or să îţi îngheţe degetele). Şi ia-ţi mănuşile, un fular călduros şi o căciuliţă sau pălărioară. Nu, nu sunt făcute doar pentru copii…

Tehnici de încălzire stradală

Eşti pe stradă. Şi stai. Aşteptând autobuzul. Sau pe el (ea). Întârzie (cu transportul în comun – nu-i de mirare). Te ia cu frig. Nu-ţi aprinde (nervos) ţigara – n-o să te încălzeşti, din contră. Altele sunt metodele eficiente: mişcă-te, nu sta! Plimbă-te dus-întors, balansând braţele în cadenţă, cu mişcări din ce în ce mai ample (fireşte, atât cât să nu atragi atenţia celorlalţi… participanţi la traficul de pe trotuar). Astfel activezi circulaţia sângelui la nivelul membrelor superioare şi inferioare. Freacă-ţi mâinile, răsuceşte încheieturile pumnilor, roteşte umerii, „dansează” de pe un picior pe celălalt, ridică-te pe vârfuri şi „aterizează” la loc, pe călcâie.

Să fie lumină!

Oboseală, moral în bernă, dorinţa de a dormi continuu – asta e depresia sezonieră. Puţini îi scapă. Vremea urâtă şi lumina puţină se resimt. Vara, intensitatea luminii atinge 100.000 luxteni, iarna – nu trece de 500 luxteni! Dacă stai „încuiată” în casă şi în birou, nu primeşti nici doza asta minimă. Când nu beneficiază de lumină, organismul nostru funcţionează ca şi cum ar fi conectat pe modul „sleep” (noapte): epifiza, o glandă mică ce fabrică melatonina (implicată în reglarea ceasului nostru interior) se desincronizează. De aici, senzaţia de oboseală şi deprimare. În schimb, lumina – pătrunzând prin ochi – reglează secreţia naturală de melatonină. Concluzia acestui expozeu: cum am mai spus, petrece minimum 30 de minute pe zi în aer liber. De fapt, medicii susţin că cel mai bine este să stai afară între o oră şi o oră şi jumătate. Zilnic. Preferabil – dimineaţa sau la miezul zilei. Iar în weekend uită de cinematograf, e mult mai sănătos să te plimbi în parc.

Nu ieşi din casă pe „inima goală”

Dacă ieşi în frig fără să fi mâncat nimic, ai toate şansele să te întorci acasă răcită gata. Ai nevoie de o băutură caldă, pentru ca organismul tău să se învioreze, mănâncă un fruct proaspăt (alege din lista de mai sus), tartine cu un pic de unt, dulceaţă sau miere (sau cereale fără adaos de zahăr) şi un iaurt natural. Dacă iei micul dejun foarte devreme, poţi adăuga şi o felie de jambon slab sau un ou. Nu îţi este foame? Măcar bea ceva cald. Un produs lactat prinde, de asemenea, foarte bine. Iar pentru mai târziu, ia la tine batoane de cereale, fructe proaspete sau uscate, migdale sau nuci.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton