Vrei să te bucuri de o dantură estetică, însă nu știi care sunt pașii de urmat? Te întrebi dacă toate măselele de minte trebuie extrase înainte de a pune aparatul ortodontic? Nu știi ce trebuie să iei în calcul înainte de a opta pentru astfel de tratament? La toate aceste întrebări îți vom răspunde, pe înțeles, în acest articol.
Important de reținut
Nu toate măselele de minte trebuie extrase, ci doar acelea care au o poziție anormală, sunt cariate, predispuse la infecții gingivale sau care înghesuie dinții. Molarii de minte pot fi extrași înainte, în timpul sau imediat după terminarea procesului ortodontic, realizat cu ajutorul unui aparat dentar Invisalign, fix, ceramic sau realizat din safir.
Trebuie să știi că extracția unuia sau a mai multor molari de minte ar trebuie să fie ultima opțiune de tratament și trebuie să se facă doar sub îndrumarea medicului ortodont. De cele mai multe ori, din cauza malpoziției molarilor de minte, pentru tratamentul ortodontic nu există suficient spațiu pe arcadă, astfel încât tratamentul să cuprindă toți dinții. Doar în această situație se recomandă extracția molarilor de minte, doar după realizarea unei radiografii panoramice.
Ca o concluzie, dacă o masea de minte nu prezintă infecții, nu afectează dinții învecinați și nici reușita tratamentului ortodontic, aceasta nu trebuie extrasă.
Molarii de minte ne-au ajutat extrem de mult pe tot parcursul evoluției noastre ca specie, la început fiind folosiți, cu precădere, pentru a mesteca alimentele dure. Odată ce alimentația oamenilor s-a schimbat, iar aceștia au început să consume și hrană preparată, măselele de minte și-au pierdut din funcție. Odată ce craniul uman s-a modificat, la fel s-a întâmplat și cu molarii de minte – astfel, la unele persoane nu erup deloc, la altele sunt doar unul sau doi molari de minte, iar la copiii mici nu există deloc.
Se pot păstra măselele de minte?
Recomandarea medicilor stomatologi este că da, câtă vreme existența lor nu produce durere sau neplăceri în masticație pacienților. Dacă sunt în stare bună, fără carii, nu îngrămădesc dinții și sunt ușor de igienizat, cel mai bine ar fi să le păstrezi.
Dureri, carii sau malpoziții ale dinților? Iată de ce să scapi de măselele de minte!
Chiar dacă nu simți vreun disconfort la masticație, însă radiografia dentară spune altceva și medicul specialist recomandă extracția, cel mai bine ar fi să îl asculți. Deși nu te deranjează fizic, o măsea de minte crescută greșit poate atrage o mulțime de complicații, pentru care s-ar putea să fie necesar un tratament chirurgical complex: operație, sângerări masive, amorțeală sau pierderea capacității de mișcare a maxilarului.
Dincolo de faptul că acestea pot rămâne blocate în gingie sau erupe doar parțial, măselele de minte sunt și mai greu de igienizat, fapt care poate duce la apariția cariilor. Destul de rar mai pot apărea complicații, cum este formarea chisturilor – acestea apar atunci când molarul de minte nu a străpuns gingia, iar săculețul în care se află s-a umflat precum un balon. Cu timpul, acesta se mărește în volum și devine tot mai dureros, moment în care se îndepărtează doar chirurgical.