Cele mai bune tipuri de nuci pe care să le mănânci pentru o sănătate mai bună

Crocante, sățioase și nutritive, nucile sunt un aliment fantastic pe care trebuie să îl ai la îndemână. Sunt o sursă bună de fibre, grăsimi sănătoase și proteine vegetale. În plus, sunt minunate ca atare, asociate cu fructe sau adăugate în mâncăruri precum salate, deserturi și cereale.

Mai mult, cercetările sugerează că consumul mai multor nuci poate susține o greutate corporală sănătoasă și poate ajuta la reducerea riscului de a suferi de anumite afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă.

Nucile sunt, de asemenea, o alegere alimentară excelentă pentru copii. De fapt, studiile arată că adăugarea de nuci în dieta copilului tău poate îmbunătăți aportul de proteine, grăsimi sănătoase și fibre.

Nucile au diferite texturi, arome și profiluri nutritive.

Iată 8 nuci nutritive pe care să le adaugi în dieta ta.

1. Migdale

Migdalele sunt incredibil de populare datorită aromei lor, profilului nutritiv impresionant și costului relativ ieftin. Le poți mânca crude sau prăjite, iar acestea sunt adesea transformate în unt de migdale, făină de migdale și lapte de migdale.

Aceste nuci sunt deosebit de bogate în vitamina E, un nutrient solubil în grăsimi care funcționează ca un antioxidant pentru a-ți proteja celulele împotriva daunelor oxidative. Această vitamină susține, de asemenea, funcția imunitară și comunicarea celulară.

Nu numai că migdalele sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase, proteine, fibre și mai multe vitamine și minerale, dar ele pot reduce și factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi colesterolul LDL (rău) ridicat și excesul de grăsime de pe burtă.

În cele din urmă, migdalele pot promova sănătatea intestinală prin susținerea creșterii bacteriilor intestinale benefice, inclusiv a speciilor Bifidobacteria și Lactobacillus.

2. Fistic

Fisticul – al cărui nume derivă din cuvântul grecesc pistákion, care înseamnă „nuca verde” – este consumat încă din anul 6.000 î.Hr. 

Aceste nuci vibrante sunt pline de substanțe nutritive, dar mai puțin calorice și grase decât multe alte nuci.

Fisticul este o sursă bună de numeroși nutrienți, inclusiv vitamina B6, de care organismul tău are nevoie pentru metabolismul nutrienților și pentru funcția imunitară. 

În plus, aceste nuci sunt bogate în compuși vegetali, cum ar fi carotenoidele luteină și zeaxantină, precum și antociani, flavonoide și proantocianidine, toate acestea având proprietăți antioxidante și antiinflamatorii semnificative.

3. Nuci

Nucile sunt legate de multiple beneficii pentru sănătate și au un profil nutritiv impresionant. Nucile sunt o sursă excelentă de cupru, un mineral de care organismul tău are nevoie pentru a produce enzimele implicate în producția de energie și în sinteza neurotransmițătorilor. Cuprul ajută, de asemenea, la funcția imunitară, la dezvoltarea vaselor de sânge și nu numai.

S-a demonstrat că nucile sunt benefice pentru sănătatea inimii și pot reduce mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv tensiunea arterială ridicată, colesterolul LDL (rău) și nivelul trigliceridelor.

4. Caju

Caju are o textură crocantă și o senzație cremoasă în gură, care se potrivesc bine atât cu mâncăruri sărate, cât și cu cele dulci. Le poți consuma crude, prăjite sau sub formă de unt de nuci.

Aceste nuci sunt o sursă bună de mai mulți nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor, inclusiv proteine, vitamina K, magneziu și mangan.

Unele studii sugerează că nucile caju pot îmbunătăți nivelul grăsimilor din sânge și pot reduce tensiunea arterială. Acestea furnizează, de asemenea, vitamina K și minerale precum magneziu și mangan.

5. Nuci pecan

Nucile pecan sunt nuci blânde care sunt populare pentru prăjituri, plăcinte, salate și mâncăruri cu cereale.

Ca și alte nuci, nucile pecan sunt bogate în grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale.

Sunt o sursă bună de zinc mineral, care joacă un rol important în funcția imunitară, vindecarea rănilor, sinteza ADN-ului, precum și în creștere și dezvoltare.

În plus, unele cercetări sugerează că nucile pecan sunt benefice pentru sănătatea inimii.

6. Nuci de macadamia

Nucile Macadamia au o textură de unt și conțin o serie de nutrienți. Aceste nuci sunt bogate în grăsimi sănătoase și mai sărace în carbohidrați decât multe nuci, ceea ce le face o alegere populară pentru cei care urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați.

Adăugarea nucilor de macadamia în dieta ta poate fi benefică pentru sănătatea ta în mai multe moduri. De exemplu, studiile au arătat că consumul de nuci, inclusiv de nuci de macadamia, poate ajuta la reducerea colesterolului LDL (rău), a trigliceridelor și a nivelului de zahăr din sânge.

Nucile de macadamia sunt bogate în grăsimi sănătoase și în alte substanțe nutritive importante, cum ar fi vitamina B1 și manganul.

7. Alune de pădure

Alunele sunt foarte hrănitoare, conținând grăsimi sănătoase, proteine și fibre. Pe lângă faptul că sunt o sursă bună de vitamine și minerale, alunele sunt încărcate cu compuși vegetali precum acidul galic, epicatechina, acidul cafeic și quercetina, care au efecte antioxidante și antiinflamatorii.

8. Arahide

Deși, din punct de vedere tehnic, aceste arahide aparțin familiei leguminoaselor, ele au un profil nutritiv similar cu cel al nucilor, beneficii comparabile pentru sănătate și utilizări culinare conexe.

O portie de arahide este o sursă bogată de proteine vegetale, care te pot ajuta să te simți sătul, și sunt bogate în folat, o vitamină B care este deosebit de importantă în timpul sarcinii datorită rolului său în dezvoltarea fătului și a placentei.

În plus, studiile arată că dietele bogate în arahide pot fi benefice pentru sănătatea inimii.

Un studiu efectuat la peste 200.000 de persoane a asociat consumul de arahide și nuci de două ori pe săptămână sau mai mult cu un risc cu până la 19% mai mic de boli de inimă.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!