Candida albicans este o ciupercă ce trăiește peste tot în corpul uman, în special în flora bacteriană a pielii, tractului intestinal, vaginului, gurii și rectului. Deși este o ciupercă necesară pentru organism, prezentă în mod natural în corpul nostru, dacă se dezvoltă în exces, atunci ne îmbolnăvim de candidoză.
Cel mai adesea apare când organismul este slăbit, sistemul imunitar nu ne mai poate apărea, este o perioadă favorabilă și înmulțirii acestei ciuperci, lucru care poate duce la infecții ce ne pot pune în pericol. Cele mai expuse sunt femeile, care se îmbolnăvesc de candidoză vaginală. Conform studiilor, 75 la sută din femei s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu infecția cu candida.
Totuși, dacă o banală candidoză vaginală este destul deranjantă: miros neplăcut, secreții albicioase sau gălbui, mâncărimi, cronicizarea ei poate conduce la simptome mult mai grave, fizice și cognitive: dureri abdominale, oboseală, infecții de piele, dificultăți de concentrare.
Dacă știi ca ai o candidoză recurentă, este indicat să ții infecția în frâu evitând anumite alimente, care favorizează înmulțirea ciupercii, ducând la complicații.
Iată care sunt alimentele care favorizează candidoza:
Zahărul este unul dintre principalii factori care hrănesc candida. Dacă ești într-o perioadă de tratament, evită să consumi fructe foarte bogate în zahăr, cum ar fi portocalele, mandarinele, bananele, sau fructele deshidratate. Poți consuma grepfruit, pepene, căpșunele sau merele.
Orice fel de dulce, mâncărurile procesate, produsele de panificație sau cerealele îndulcite ori cu arome sunt contraindicate în tratamentul împotriva candida albicans. Ai voie să consumi doar cereale integrale sau produse din cereale integrale.
Pastele și orice alte produse din făină albă, cum ar fi noodles, dacă nu sunt integrale, sunt la fel de dăunătoare dacă suferi de candida albicans.
Produsele făcute la cuptor: prăjituri, torturi, aluaturi, sau orice alte produse procesate, care se obțin prin coacere. La fel și pâinea albă sau orice alt aliment care conține grâu.
Legumele la conservă, care conțin de cele mai multe ori și îndulcitori.
Produsele lactate: toate tipurile de brânză, kefirul sau iaurturile îndulcite. Ai voie să consumi iaurturi care conțin probiotice și care ajută la refacerea florei. Putem adăuga aici și laptele de soia.
Alcoolul este la fel de dăunător, favorizând înmulțirea ciupercii: berea, cafea (nici măcare decofeinizată), sucurile de fructe, ceaiurile cu arome de fructe, ceaiul negru. Ai voie să consumi doar ceaiuri din plante.
Condimente și sosuri: fără Ketchup, maioneză sau sosuri procesate pentru friptură. Sunt de evitat și caperele, usturoiul, supa de soia (Miso), ceapa deshidratată, murături, sosurile Chutney și orice alte sosuri ce includ zahăr sau oțet distilat. Nici condimentele nu sunt indicate dacă ai astfel de probleme.
Proteine: nu poți mânca produse injectate cu hormoni și cu antibiotice (cunoscute pentru favorizarea candidei). Așadar, poți consuma pui, porc sau vită doar dacă știi că sunt de țară. Produsele afumate sunt un mare ”NU” pe listă. Evită șunca afumată, cârnații, salamul.