Sunt unele substanțe naturale care au proprietăți antibacteriene dovedite, dar înainte de a le consuma, fiecare persoană ar trebui să se informeze cât mai bine pentru a vedea care sunt sigure de utilizat, când și în ce condiții ar trebui să le folosească. În unele cazuri, este recomandată chiar și părerea unui medic, mai ales în cazul pacienților care urmează un tratament cu medicamente obișnuite.
Antibioticele eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi penicilină, și-au dovedit eficientă încă din cele mai vechi timpuri și au ajutat oamenii să se refacă după boli și afecțiuni altfel fatale încă din anii 1940.
Cu toate acestea, și în ziua de astăzi, sunt multe persoane care apelează și la antibiotice naturale pentru tratarea unor afecțiuni. Pentru că antibioticile pot avea efecte secundare în special asupra sistemului digestiv, iar 1 din 15 persoane este alergică la acest tip de medicamente, antibioticile naturale sunt tot mai căutate. Partea bună este că aceste antibiotice naturale sunt o soluție la îndemână, cele mai multe dintre ele putând face parte din dieta obișnuită.
În timp ce remediile naturiste sunt folosite de sute de ani pentru tratarea diferitelor tipuri de afecțiuni, de la boli ușoare, la unele aparent incurabile, majoritatea tratamentelor nu au fost testate temeinic pentru a fi recunoscute de lumea medicală. Dar, ca urmare a creșterii continue a bacteriilor rezistente la medicamente, oamenii de știință se uită la natură atunci când dezvoltă noi medicamente și tratamente.
Proprietățile curative ale usturoiului sunt recunoscute peste tot în lume. Cercetările au descoperit că usturoiul poate fi un tratament eficient împotriva multor forme de bacterii, inclusiv Salmonella și Escherichia coli (E. coli).
Mierea
Încă din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosită ca remediu în tratarea multor afecțiuni, în special a celor apărute la nivelul pielii, cum ar fi rănile sau diferite infecții. Pe măsură ce știința și medicina au evoluat, s-a constatat că mierea este utilă în tratarea rănilor, arsurilor, ulcerelor, escarelor și leziunilor la nivelul piele. Efectele antibacteriene ale mierii sunt de obicei atribuite conținutului său de peroxid de hidrogen. Cu toate acestea, mierea de manuka este un remediu eficient împotriva bacteriilor, chiar dacă are un conținut mai mic de peroxid de hidrogen. Un studiu din 2011 a raportat că cel mai cunoscut tip de miere inhibă aproximativ 60 de tipuri de bacterii. De asemenea, tot în acest studiu se arată că mierea tratează cu succes rănile infectate cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilină.
Ghimbir
Ghimbirul este un alt antibiotic natural cunoscut inclusiv de lumea medicală. Numeroase studii au demonstrat capacitatea ghimbirului de a combate multe tulpini de bacterii. Ghimbirul mai este folosit pentru a combate răul de mare și greața, dar și pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge.
Echinaceea
Echinacea a fost folosită încă de acum câteva sute de ani pentru a trata infecțiile și rănile. Extractul de Echinacea purpurea poate distruge multe tipuri diferite de bacterii, inclusiv Streptococcus pyogenes (S. pyogenes). S. pyogenes este responsabil pentru streptococul gâtului, sindromul șocului toxic și „boala care mănâncă carne”, cunoscută sub numele de fasciită necrozantă. Echinacea mai combate inflamația asociată cu infecția bacteriană.
Gențiana
Gențiana este de obicei consumată sub formă de ceai sau capsule pentru a trata problemele respiratorii și digestive. În plus, gențiana este un bun remediu pentru a combate diareea bacteriană și infecțiile tractului urinar. Este foarte important însă ca persoanele care iau alte medicamente să consulte medicul înainte de a folosi gențiana că remediu naturist, deoarece acest supliment poate provoca interferențe. Gențiana mai conține și berberină, un compus important a antibioticelor naturale.
Cuișoare
Cuisoarele sunt folosite că remediu naturist pentru problemele dentare. Cercetările au arătat că extractul de apă de cuișoare poate fi eficient împotriva multor tipuri de bacterii, inclusiv E. coli.
Oregano
Oregano este o plantă aromatică folosită în gastronomie, dar este și un bun remediu natural ce stimulează sistemul imunitar și acționează ca un antioxidant, având și proprietăți antiinflamatorii. Sunt o serie de studii care arată că oregano este printre cele mai eficiente antibiotice naturale, mai ales atunci când este folosit sub formă de ulei.