Ana Maria Popescu – „Psihicul face diferența între un sportiv bun și un campion olimpic“ | Divertisment, Inedit | Unica.ro

Ana Maria Popescu – „Psihicul face diferența între un sportiv bun și un campion olimpic“

Ana Maria Popescu (Brânză), alături de celalalte colege din echipa de spadă a României, a câștigat azi-noapte medalia de aur la JO de la Rio 2016. Iată ce declara sportiva înainte de plecarea la Rio, pentru revista Unica. (Foto Hepta) 

„Primul gând legat de Olimpiada de la Rio este «Unde au fugit cei 12 ani de la prima ediție a JO la care am participat?» Parcă s-a întâmplat ieri! Revenind la Rio, îmi doresc ca această competiție să mă surprindă. Am fost copil la Atena, am luat medalie la Beijing, am suferit cea mai mare înfrângere la Londra… Știu toate variantele. Rio va fi o surpriză, sper că una plăcută

Competiția în sine are o mare încărcătură psihologică, deși, numeric, este limitată – pe tabloul principal sunt până în 40 de trăgătoare, spre deosebire de CM, unde numărul participanților este de peste 100. Din punctul meu de vedere, cel mai stăpân pe sine și cu nervii mai tari are un mare avantaj. Psihicul face diferența între un sportiv bun și un campion olimpic.

spada romania rio heptaEchipa de spadă a României, pe podium, la Rio (Hepta)

Când ești prima dată la o olimpiadă, te simți mic și te întrebi ce cauți acolo. Sunt în jurul tău oameni pe care îi vezi doar la tv și te simți copleșit. Apoi, după ce ai reușit să urci pe podium, te simți unul de-al lor. Și, mai târziu, ei bine, atunci e foarte greu să-ți păstrezi bucuria de a fi acolo, pentru că, în locul ei, apare o mare presiune privind rezultatul. Cel care reușește să-și stăpânească toate aceste trăiri poate face față oricărei presiuni și o va gestiona în favoarea lui.

Am învățat să nu-mi mai creez așteptări. Muncesc și mă pregătesc, dar fără să mai pun presiune pe mine. Dacă până acum făceam exerciții de imaginație, cum va arăta sala, satul olimpic, de data aceasta nu m-am gândit la ce se va întâmpla acolo. Vom sta o lună întreagă și știu că Rio are multe de oferit.

Ani la rând am avut competiții la Rio. N-aș putea spune că se numără printre orașele mele preferate, dar Rio în sine este o explozie de culoare și energie. JO reprezintă o sărbătoare și sunt convinsă că brazilienii se pricep de minune la astfel de manifestări.

Dacă ar ține strict de mine și nu m-aș uita în buletin, DA, mi-aș dori să pot bifa și Tokio 2020. Vom vedea ce ne rezervă viitorul.“

Ana Maria Brînză are 31 de ani și e icecampioană olimpică în 2008, de două ori campioană mondială pe echipe și de șapte ori campioană europeană. A fost declarată cea mai bună spadasină din lume în trei rânduri.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe unica.ro
Jurnalul.ro
Observator.tv
Eva.ro
Loading...
Recomandari
Evz.ro
Doctorul Zilei
Glamour
Elle
Sfatul Medicului
Viva.ro
Mai multe din Divertisment
Vă recomandăm: