Foliculita este o afecțiune a pielii care se manifestă prin inflamarea foliculilor piloși și care afectează atât femeile, cât și bărbații.
Netratată corect și la timp, poate lasă cicatrici și urme pe piele.
Ce este și cum se manifestă foliculita?
Principalele simptome prin care se manifestă foliculita sunt pruritul și înroșirea pielii. Această afecțiune poate să apară în orice zonă a corpului în care sunt prezente fire de păr.
Poți lua în calcul foliculita odată cu apariția de pete roșiatice pe piele, concentrate în jurul firelor de păr, care, în timp, se umflă și se tranformă în pustule cu puroi.
puncte roșii pe piele, care provoacă mâncărimi și chiar durere;
aspect acneic al foliculilor piloși;
fire de păr crescute sub piele;
iritații ale pielii în zona inghinală.
În funcție de agenții patogeni care provoacă inflamația, foliculita poate fi de două feluri:
microbiană – este cauzată de stafilococi, printre care cel auriu(Staphylococcus Aureus), care este cel mai des întâlnit; bacteria este prezentă în mod obișnuit pe derma umană; stafilococul auriu este responsabil pentru mai multe tipuri de infecții stafilococice, cum ar fi furunculele, acneea sau foliculită.
micotică – este cauzată de anumite ciuperci (fungi, precum Candida Albicans) care inflamează pielea, mai ales în cazul persoanelor care au un sistem imunitar scăzut.
În funcție de formă clinică, iată care sunt principalele tipuri de foliculita și ce efecte au asupra pielii:
Foliculita inotatorilor – apare la circa 72 ore de la înotul în piscină și se manifestă sub formă de pustule de dimensiuni mici, apărute mai ales pe torace, brațe și picioare. Adesea apare febra și se acuză o stare de rău general. Acest tip de foliculită dispare de la sine în maximum zece zile în lipsa unui tratament.
Foliculită cauzată de bărbierit sau pseudofoliculita- apare spontan sub formă de mici pustule după utilizarea aparatului de ras, din cauza tendinței pe care o capătă firul de par de a se răsuci în folicul. Astfel, firul nu mai iese și se încolăcește în straturile tegumentului, cauzând o iritatie locală. Dacă nu sunt și alte simptome, precum căldură, înroșire, tumefacție dureroasă, aceasta dispare de la sine în circa 48 ore.
Foliculită superficială sau stafilococică- implică prurit intens la nivelul foliculilor piloși și pustule cu puroi. În unele cazuri se pot observa și plăgi de mici dimensiuni, microtraumatisme, înțepături, care confirmă că afecțiunea este activă și necesită tratament.
Foliculită profundă- cu acest tip de foliculită se confruntă adesea persoanele care urmează tratament antibiotic împotriva acneei
Dacă și tu suferi de una dintre formele de foliculită existente, află că o poți elimina rapid și sigur, prin singurul tratament eficient în combaterea ei: epilarea definitivă cu Laser Dioda și IPL (lumina intens pulsată).
Acest tratament este recomandat atât de cosmeticiene, cât și de dermatologi, pentru că are rezultate de la prima ședință, îmbunătățind vizibil calitatea pielii.
Lumina laserului și lumina intens pulsată produc regenerarea celulelor pielii și distrug rădăcinile responsabile cu infectarea foliculilor. Un tratament complet durează între 8 și 12 ședințe. Primele patru ședințe sunt efectuate la 30- 45 zile fiecare, iar următoarele se programează la un interval de două-trei luni, în funcție de ciclul de creștere a firelor de păr.
Perioada ideală pentru a începe tratamentul de epilare definitivă împotriva foliculitei este toamna sau iarna. Intervalul între primele ședințe este de o lună, astfel că până în sezonul cald poți scăpa definitiv de problema foliculitei.
Pentru a nu face mai mult rău decât bine, este indicat să apelezi doar la specialiști în domeniu, care știu să efectueze tratamentele după un protocol de lucru optim pentru fototipul tău.
– Epilare definitivă cu Laser Dioda în centrele Nomasvello –
Epilarea definitivă poate fi testată gratuit în toate centrele Nomasvello din țară.
Și tu poți avea parte de sănătate și frumusețe, prin terapiile inovatoare destinate îngrijirii corporale!