Jocuri potrivite de Sărbători

.

Deşi am trecut de vârsta copilăriei, există anumite jocuri care ne fac să ne simţim din nou copii şi, indiferent de vârstă, acestea reuşesc să trezească adevărate pasiuni şi chiar dependenţe.
Pe lângă rolul distractiv pe care îl au, jocurile de societate pot fi, spun psihologii, adevărate psihoterapii de grup, unele dintre ele fiind simulatoare ale unor situaţii reale inedite. În plus, jocurile conferă mai multă flexibilitate în gândire, ne dezvoltă imaginaţia şi creativitatea şi ne testează solidaritatea.  
 
De multe ori însă, un joc potrivit vine într-un moment monoton. Aşasar, pentru a nu lăsa plictiseala să se transforme într-o stare patologică vicioasă, este important să ne mobilizăm… prin joc.  

Iată câteva idei de jocuri de tactică şi strategie prin care poţi combate plictiseala într-un mod distractiv şi care te vor ajuta să-ţi recapeţi vitalitatea şi pofta de râs.  

Activity Original este un joc creativ şi de comunicare, o combinaţie de elemente: mimă, descriere verbală şi desen. Toate aceste elemente trebuie folosite pentru a ajuta partenerii de joc să ghicească anumite cuvinte, expresii.
Totul se învârte în jurul unor expresii banale, pe care coechipierii trebuie sa le ghicească. Aşadar, participanţii vor interpreta jocuri actoriceşti, desene sau descrieri verbale într-un mod cât mai explicit.

Jocul pune în evidenţa personalitatea, capacităţile artistice, fantezia şi îndemânarea fiecăruia.
 
Anti Monopoly este o recreere a jocului Monopoly, inventat de Elizabeth Magie cu 100 de ani în urmă. Jocul este adaptat la condiţiile severe care există astăzi pe piaţa imobiliară: competitorii de pe piaţa liberă incearcă să îi înfrunte pe cei care deţin monopolul.

În lumea reală a afacerilor, competitorii şi monopolistii se străduiesc să-şi sporească veniturile, dar o fac în moduri diferite. Competitorii oferă mai multe bunuri la preţuri echitabile pentru a obţine un profit cinstit, în schimb, monopolistii îşi distrug mai întâi competitorii, pentru a putea apoi să impună preţuri exagerate.  
 
Anti-Monopoly presupune că jucătorii să se împartă în două grupuri (competitorii şi monopoliştii), iar regulile sunt diferite în funcţie de statutul lor.

Turnul din Hanoi, cunoscut de asemenea şi că Turnul din Brahma a fost inventat de matematicianul francez Edouard Lucas în anul 1883. El a fost inspirat de o legendă care povesteşte despre un templu hindus în care puzzle-ul piramidal era folosit pentru disciplinarea mentală a tinerilor preoţi.
 
Obiectivul jocului constă în a muta un fisic de discuri de pe tijă din stânga pe cea din dreaptă în cât mai puţine mutări. Nu este permis ca un disc mare să se afle peste unul mic, iar dificultatea creşte exponenţial în funcţie de numărul de discuri.  
 
Inventat în Germania şi considerat cel mai bun joc în 1995, Coloniştii din Catan au invadat în scurt timp întreaga lume. Scopul jocului este de a cuceri puterea pe insulă Catan, iar fiecare jucător îşi face planuri şi încearcă să stăpânească teritoriile strategice ale insulei. Pentru îndeplinirea planurilor trebuie să fii însă un comerciant bun şi trebuie să poţi încheia afaceri avantajoase.
 
Jocul permite o mulţime de posibilităţi, aşa încât jucătorii nu vor avea niciodată două partide identice. În acest mod, plictiseală este exclusă. Rezultatul jocului este ghidat atât de noroc, cât şi de strategii bune şi mişcări bine gândite. Conceptul este unul îmbunătăţit, fiind extins pentru şase jucători.

Cash’n Guns te invită în lumea gangsterilor şi poveştilor moderne cu detectivi, în care orice gest poate declanşă o adevărată răfuială între capii mafiei.  
Pentru a te introduce în atmosferă filmelor, Cash’n Guns se desfăşoară într-un depozit abandonat.

O bandă de gangsteri încearcă să regleze conturile, însă nu reuşesc nicicum să cadă la învoială. Este timpul că armele să facă legea, iar toţi ţintesc spre toţi. Tot ceea ce trebuie să faci este să rămâi în viaţă şi să aduni cei mai mulţi bani până la sfârşitul jocului. În acest joc este vitală abilitatea negocierii, dar şi curajul.   
 
Inventat de Grzegorz Rejchtman, Ubongo este un joc captivant, în care jucătorii trebuie să fie rapizi.  

Fiecare jucător primeşte o carte cu imaginea unei forme geometrice alcătuite din mai multe pătratele şi 12 cartonaşe alcătuite din 2, 3, 4 sau 5 pătraţele aranjate în diferite moduri. Aceştia trebuie să recreeze formă de pe propria carte folosind cartonaşele şi să găsească o soluţie la propriul sau puzzle într-un timp foarte scurt.  

Un alt joc la fel de cunoscut, Alias provoacă la comunicare şi la interacţiune verbală. Jucătorii trebuie să găsească cea mai bună modalitate de a descrie şi explica echipei lor cuvântul de pe o carte, fără a-l pronunţa efectiv astfel încât coechipierii săi să-l ghicească.

Scrabble este cel mai popular joc de cuvinte din lume, uşor de jucat. Acest joc stimulează inteligenţa jucătorilor, încurajează spiritul de competiţie, poate fi jucat oricând şi este o variantă ideală de joc pentru toată familia.

Nu în ultimul rând, jocul provoacă o stare de relaxare şi bună dispoziţie, oferind participanţilor posibilitatea să se raporteze la valori importante în viaţă, precum socializarea, comunicarea şi dezvoltarea propriilor abilităţi.

Foto: NorthFoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton