Auzim adesea vorbindu-se despre „tinerii din ziua de azi” și rareori într-o notă pozitivă. Nu toți oamenii văd cu ochi buni progresele tehnologice din ultimele decenii și mulți se preocupă pentru viitorul tinerilor din noile generații, pe care îi văd izolați, superficiali, leneși sau imaturi. Sigur, această perspectivă nu e împărtășită de toată lumea și nu e nici ceva nou, întrucât ea s-a perpetuat de-a lungul istoriei. De regulă, generațiile mai vechi au avut o atitudine critică față de cele noi, lucru care s-a întâmplat în toate epocile.
Totuși, avansul tehnologic accelerat din ultimele două decenii a schimbat radical lucrurile. Viitorul arată foarte diferit pentru tinerii din ultima generație, născuți între anii 2010 și 2025. Aceasta se numește Alpha și se preconizează că va fi cea mai influentă generație a secolului 21.
Există multe motive de optimism în privința generației Alpha, după cum arată și Liviu Tudor, fondatorul companiei Genesis Property: „Suntem în pragul unor dezvoltări importante, iar în următorii ani, lucruri spectaculoase se vor întâmpla în această ţară. Tocmai pentru că suntem implicaţi atât de activ în zona de business, am simţit, împreună cu echipa mea, că trebuie să ajutăm la dezvoltarea generaţiei următoare.”
Fie că vrem, fie că nu, generațiile care vin vor prelua mai devreme sau mai târziu ștafeta și vor decide care va fi direcția în care va merge umanitatea. Iată la ce ne vom putea aștepta:
Generația Alpha este mai familiarizată cu tehnologia decât oricare altă generație înaintea ei. Practic, toți copiii din această perioadă se nasc înconjurați de gadget-uri de toate felurile, iar internetul este omniprezent. Aceștia nu știu și nu își pot imagina cum era viața înainte de toate acestea. Mai mult, un studiu desfășurat de IEEE arată că peste jumătate din copiii generației Alpha poartă brățări inteligente, care le monitorizează permanent starea de sănătate.
De asemenea, se preconizează că programele de inteligență artificială își vor face tot mai mult loc în medicină, în special în domeniul diagnosticelor medicale, unde se așteaptă să fie utilizate pe scară largă de către tinerii Alpha. Echipate cu baze de date despre boli, simptome sau istoricul medical al pacienților, acestea vor avea o precizie destul de ridicată (poate ajunge chiar la 100%).
În plus, în viitorul apropiat vor apărea tot mai mulți roboți în chirurgie, care vor putea desfășura operații complexe, cu un grad foarte mare de precizie. Mai mult, datorită acurateței diagnosticelor și a tehnicilor medicale avansate care vor apărea este foarte probabil ca noua generație să nu mai fie nevoită să se confrunte cu cancerul, cel puțin nu în felul în care au avut de-a face generațiile precedente.
Generația Alpha nu va trebui să aibă grijă de părinți
Tehnologia va rămâne o componentă centrală în societatea în care va trăi generația Alpha și va deveni un partener de nădejde, pe care tinerii născuți după 2010 se vor baza pentru cele mai complexe sarcini. Una dintre acestea va fi îngrijirea celor vârstnici, de care tinerii Alpha nu vor mai fi nevoiți să se ocupe în viitor.
Dacă în prezent opțiunile unui bătrân care nu se poate îngriji singur sunt limitate la azilul de bătrâni sau casa copiilor săi, în viitorul apropiat lucrurile vor sta foarte diferit. Sarcina îngrijirii lor va fi preluată de diferiți roboți sociali dotați cu inteligență artificială, care vor putea să execute o serie de sarcini cotidiene și să asigure securitatea celor bătrâni, anunțând imediat autoritățile în cazul unui accident.
Noua generație va forța școala să se adapteze la ea, nu invers
„Acești tineri fac parte din cea mai conectată, educată și sofisticată generație care s-a născut vreodată, așa că atunci când vine vorba de învățat, școala va trebui să creeze un mediu care să îmbunătățească experiența de învățare pentru ei.” (Jenny Coetze, profesor și membru fondator al Crawford School La Lucia).
Generația Alpha va produce schimbări radicale în sistemul educațional, iar școlile vor fi nevoite să se adapteze la noile paradigme. Epoca învățatului pe de rost a luat final. Acum a venit epoca integrării digitale și accesului nelimitat la cunoaștere. Tocmai de aceea, școlile trebuie să renunțe la programele rigide de învățat și să devină mai flexibile, ca să-și poată schimba ușor curricula în funcție de așteptările elevilor și ale părinților lor.
Modul corect de a le preda tinerilor din această generație este prin dezvoltarea abilităților de gândire critică și de soluționare a problemelor. De asemenea, munca în echipă va fi și ea foarte importantă, datorită apetitului acestor tineri pentru perspectivele diferite. Analizarea unei probleme din mai multe unghiuri pentru a ajunge la soluția corectă va fi o caracteristică a acestei generații, care se preconizează a fi și una dintre cele mai tolerante.