Primirea unui nume și intrarea în Biserică sunt cei mai importanți pași la începutul vieții oricărui credincios. Iar Sfânta Taină a Botezului are tradițiile ei.
Indiferent de religie, venirea pe lume a unui copil implică o serie întreagă de ritualuri. Unele se aseamănă, altele diferă, însă bucuria este aceeași. Căci prin Taina Bote-zului ne apropiem de dumnezeire.
► Cum se face
Este primul eveniment important din viața nou-născutului, nu atât pentru că acum primește un nume, ci pentru că face primul pas în lumea credinței. Primește bucuria și binecuvântarea Sfântului Mir, la fel ca și prima împărtășanie. Este și motivul pentru care botezul nu poate avea loc decât în biserică și trebuie săvârșit numai de preot. Tot acum copilul capătă și o pereche de părinți spirituali, nașii fiind foarte importanți în multe dintre tradițiile creștine, în special ortodoxe. Este obligatoriu ca nașii să fie botezați. Pe lângă sumedenia de obiceiuri regionale și superstiții, botezul ortodox este complex. Ritualul constă în scufundarea copilului de trei ori în apă sfințită, după ce nașii trebuie negreșit să se „lepede de Satana” și să rostească Crezul în ușa bisericii. Apoi, copilul este uns cu untdelemnul bucuriei, pe frunte, piept, mâini și picioare. Din acest ulei, preotul toarnă și în vasul de botez. La final, are loc ritualul mirungerii, cu mir sfințit de Patriarh în Joia Mare. Nou-născutului i se pune o cruciuliță la gât. După scrierile religioase, botezul trebuie săvârșit la o săptămână după naștere, când i se dă și numele copilului. Numai că, tot potrivit tradiției religioase, lăuza nu are voie să intre în biserică vreme de 40 de zile după naștere, iar atunci numai cu dezlegare de la preot. Prin urmare, acest obicei s-a pierdut, altminteri mama neputând participa la botezul propriului copil.
► NIMIC COMPLICAT
Potrivit obiceiurilor bisericești de botez, acest ritual nu ar trebui să implice cheltuieli inutile. Totuși, cum nașii joacă rolul principal, ei au anumite atribuții. Se spune că, dacă e vorba despre o fetiță, ea trebuie să fie botezată de un bărbat, iar un băiețel va fi botezat de o femeie. Nașilor le revine responsabilitatea de a cumpăra trusoul de botez, lumânarea, pânza albă, fașa, cruciulițele de pus în piept la invitați, săpunul, prosopul, uleiul și vinul pentru ritual. Când se vine acasă de la biserică, nașa întinde peste prag, de trei ori, brațele în care-și ține finul, rostind către mamă: „Mi-ai dat un păgân, ți-am adus un creștin”. După botez, copilul nu trebuie schimbat de hăinuțe și nici pupat, până a doua zi.