Vine Paştele, ia-ţi reţeta de cozonac de casă, cu ingrediente naturale

De Madalina Racorean, pe Ultimul update Miercuri, 10 iunie 2015, 18:06

Ne plac cozonacii de casă mult mai mult decât cei moderni, industriali, ce ascund o mare conservabilitate de la aditivi alimentari deloc buni pentru sănătate.
Am ales o reţetă pentru cozonacii de casă de la Cristina, o bucătăreasă pricepută din Moldova pentru care ingredientele de ţară sunt baza, iar cuptorul cu lemne locul cel mai potrivit pentru ca aluatul să devină pufos şi bine copt.

Pe Facebook o veţi găsi la pagina Dulceţuri tradiţionale de la Cristina, iar preţul unui cozonac este de 40 de lei. Cei care vor şi o pască din ingrediente naturale cu stafide şi brânză vor plăti 25 de lei.

Ai nevoie de un kilogram de făină, trei gălbenuşuri de ou, 250 de g de zahăr, un cub de drojdie, 50 g de unt, trei linguri de smântână, esenţa de vanilie, coajă de lămâie, un vârf de cuţit de sare, 250 g de zer sau apă mineral, 100 ml de lapte şi 100 ml de ulei.

Se ia o lingură de făină şi se opăreşte cu 100 ml de lapte, apoi se dă la răcorit. Drojdia se dizolvă cu o linguriţă de zahăr până devine lichidă şi se răstoarnă în făina opărită cu lapte după ce s-a răcorit.

Zerul şi apa minerală se pun la încălzit, după care se adaugă zahărul şi se amestecă până se dizolvă bine, apoi se pune smântâna, untul şi la urmă mirodeniile şi gălbenuşurile batute bine. Se amestecă făina cu un vârf de cuţit de sare, se face o gaură în mijloc şi se răstoarnă maiaua făcută din făină cu lapte şi drojdie, apoi se continua frământatul cu lichidul din zer.

Aluatul obţinut se izbeşte într-un lighean pus la pământ, de cel puţin 10 ori, după care se continua frământatul încă puţin. După ce a dospit trei ore, aluatul se mai frământă încă o data, cam cinci minute şi se lasă la dospit circa două ore.

Prepararea cremei de nucă cu cacao

Este nevoie de 600 g nucă prajită puţin şi apoi măcinată. Se opăreşte cu 200ml lapte, 2 linguri de cacao amară, trei albuşuri de ouă bătute bine, 200g de zahăr, coajă rasă de lămâie, estenţa de rom şi o mână de stafide înmuiate în lapte şi esenţă de rom .

Dupa ce ai modelat cozonacii se lasă la dospit încă o oră, apoi se ung cu ou bătut şi se dau la cuptor, la 180 grade, circa o oră. După ce se scot din cuptor, cozonacii se ung cu unt şi vor ieşi foarte fragezi.

Despre targurile de  Paste din Bucuresti pe www.ecotrend.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!