Fasole cu ciolan afumat, rețeta tradițională pentru 1 Decembrie. Ingredientele care dau savoare

Ultimul update Marți, 29 noiembrie 2022, 10:44

Fasole cu ciolan afumat – rețeta tradițională care nu lipsește de pe mesele românilor de 1 Decembrie, Ziua Națională. Celebrată anual pe 1 decembrie, sărbătoarea Marii Uniri aduce cu sine, pe lângă sunetul fanfarelor sau intonarea imnului și această tradiție gastronomică. Vrei să știi cum se prepară cea mai gustoasă fasole cu ciolan, rețeta tradițională pentru 1 Decembrie?

Fasolea cu ciolan are un mod de preparare simplu, care nu necesită foarte multe ingrediente și care garantează un gust deosebit atunci când este servită. Îți prezentăm cea mai simplă rețetă de fasole cu ciolan.

Rețete de fasole cu ciolan afumat pentru 1 decembrie

În întreaga țară există mai multe modalități prin care poate fi gătită fasolea cu ciolan afumat. În continuare vă vom prezenta o rețetă de fasole cu afumătură prin care cu siguranță nu veți da greși, dacă decideți să o preparați pentru masa de 1 decembrie și nu numai. Timpul de preparare pentru această rețetă de fasole cu ciolan este de aproximativ o oră și 40 de minute.

VOTEAZĂ-ți produsele preferate la UNICA BEAUTY CELEBRATION! Care sunt cele mai bune produse cosmetice? 

Pentru a găti fasolea cu afumătură, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  •  500 g fasole uscată
  •  sare
  •  piper boabe şi praf
  •  boia dulce
  •  suc de roşii sau bulion
  •  foi de dafin
  •  ciolan afumat
  •  2 cepe
  •  mărar

Mod de preparare pentru fasolea cu ciolan afumat

Fasolea se lasă cu câteva ore înainte sau chiar o noapte să se înmoaie. După acest proces, fasolea se dă în câteva clocote şi se lasă să fiarbă o oră, acoperită cu un capac.

Citește și: Rețetă de iahnie de fasole – de post

Ciorbă de fasole cu costiță afumată

Se taie ceapa mărunt şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de ulei şi se căleşte 2-3 minute. Fasolea se pune peste ceapa călită împreună cu sosul de roşii şi se condimentează cu sare, piper, boia şi foi de dafin şi se mai lasă să fiarbă câteva minute.

Separat, se taie carnea de pe ciolanul afumat sau se lasă întreg şi se prăjeşte în sucul propriu.

Ciolanul se pune în fasole şi se bagă la cuptor ca să scadă şi să se rumenească. Se serveşte ornată cu mărar verde tocat mărunt şi cu murături asortate.

Fasole cu ciolan, rețeta celebră a lui Radu Anton Roman

O altă reţetă delicioasă de ciorbă de fasole boabe o regăsim în lucrarea regretatului gastronom Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. Preparatul iese deosebit de gustos dacă se respectă paşii indicați, scrie Adevărul.

Ingrediente folosite pentru ciorba de fasole cu ciolan afumat

750 g fasole boabe 
1,5 kg ciolan afumat porc 
100 g morcov 
2 cepe roşii
50 g păstârnac 
50 g ţelină 
500 g roşii 
200 ml bulion roşii, cât de gros 
20 boabe piper 
100 ml oţet de mere (sau de vin) 
1 lingură zahăr 
tarhon, 3 rămurele cimbru 
sare (la sfârşit, în funcţie de cât e sărat ciolanul) 
1 linguriţă boia 

Pentru preparare, se pune fasolea în multă apă să se umfle şi să se înmoaie încă de seara

Ulterior, a doua zi dimineață:
– Se pun la fiert fasolea şi ciolanul, piperul într-o oală mare, în cca 4 litri de apă rece.
– Se taie cepele, se rad morcovii, se taie păstârnacul, ţelina, roşiile mărunt.
– Se spumează, mai ales că, prin fierbere, se desprind părţi din pieliţe de pe boabe, ceea ce uşureazã mâncarea şi digestia.
– După 1 oră de fiert molcom, acoperit, se adaugă ceapa, zarzavatul şi roşiile, ramurile de cimbru, paprica şi oţetul. Se toacă tarhonul. Dacă zeama mai fierbe încă 1 oră, toată chestia devine miracol. Au scăzut vreo 2 litri – mai mult nu-i bine. 

– Se scoate ciolanul şi cimbrul. Se adaugă bulionul, să mai fiarbă 10 minute.
– Se dezosează ciolanul, se taie carnea în bucăţi şi se presară tarhonul.
– Se oferă lângă farfurioare cu ceapă roşie tăiată felii şi stropită cu oţet de mere.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!