Dulceaţă de nuci verzi

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 11 august 2020, 16:37

Dulceaţa de nuci verzi este un adevărat deliciu tradiţional românesc. Pentru că este perioadă în care se culeg nucile verzi pentru prepararea acestei bunătăţi de dulceaţă…
ne-am gândit să va oferim câteva informaţii şi să va propunem o reţetă tocmai bună de preparat.

Există peste zece specii diferite de arbori de nuc în România. Nucile mai mici şi cu coajă mai groasă sunt considerate că fiind mai bune, pentru că au o aromă mai deosebită şi se păstrează mai bine.

Dulceaţa de nuci verzi poate fi întâlnită în toate zonele din România, în mod special în Maramureş şi Buzău. Pentru prepararea dulceţii, nucile sunt culese la începutul lui iunie, înainte să se formeze complet coajă. Nucile se curată de coajă, un proces anevoios cu nucile verzi, se lasă în apa rece pentru şase ore, apoi se scot din apă şi se amestecă cu zahăr sau miere şi, ocazional, se lasă la macerat pentru până la 24 de ore. Se poate adaugă şi lămâie.

Acest amestec se pune la foc mic pentru o perioadă lungă de timp şi se transformă în dulceaţă.

Nucile verzi nu au o aromă foarte puternică. Ele aduc o textură distinctivă şi crocantă preparatului. În mod tradiţional, această dulceaţa se mănâncă cu urdă (pentru contrastul dintre gusturi).

În continuare va prezentăm o reţetă prin care veţi obţine minunată dulceaţa de nuci verzi.

Vezi ce beneficii au nucile verzi!

Din nuci verzi poți face și lichior de nuci verzi pentru o digestie sănătoasă.

Ingrediente:

2 kg de nuci verzi (după curăţare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)
1 kg zahăr
100 ml miere de albine (opţional)
0,5 l apă
zeamă de la 2-3 lămâi
câteva cuişoare
1 baton de scorţişoară
2 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare:

Nucile verzi se curaţă de coajă verde, până se ajunge la stratul alb. Atenţie! Folosiţi mănuşi de plastic pentru a va proteja mâinile şi pentru a nu le păta.
Nucile obţinute după curăţare se pun în apa rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie să fie acoperite de apă. Apa se schimbă de 2-3 ori în acest interval.

Se face un amestec din apă, zahărul, mierea şi zeamă de lămâie şi se pun pe foc (la foc mare). Când siropul obţinut începe să clocotească, se pun nucile şi cuişoarele, scorţişoară şi vanilia. Dulceaţa se ţine la foc mic până ce se îngroaşă siropul. După ce s-a răcit dulceaţa, această poate fi pusă în borcane.

Foto: Shutterstock

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

Dulceaţă de nuci verzi

Te sfătuim să încerci și aceste rețete de dulceata de nuci

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!