Patru lecţii pe care ar trebui să le cunoască toată lumea

.

Educația financiară este din ce în ce mai importantă și nu doar pentru persoanele care lucrează în domenii specifice, ci şi pentru familia obișnuită care încearcă să decidă cum îşi echilibrează bugetul, când şi cum cumpără o locuinţă, cum finanţează educația copiilor și ce economii face pentru pensie. Desigur, oamenii au fost întotdeauna responsabili de gestionarea finanțelor de zi cu zi, dar evoluțiile recente din societate, la nivel global, au făcut ca educația financiară să devină din ce în ce mai importantă pentru bunăstarea pe termen lung. Nu este deloc greu să te informezi asupra acestor aspecte şi poţi să începi să le implementezi în viaţa ta chiar acum. Iată patru prime lecţii care îţi vor fi foarte utile. 

  • Cum să îţi ajungă banii

Dacă trăieşti de la lună la lună sau chiar este nevoie să te împrumuţi de bani până la următorul salariu, cel mai probabil nu-ţi gestionezi bugetul corect sau veniturile tale sunt mult prea mici pentru nivelul cheltuielilor. Pentru a te asigura că bugetul tău este administrat corect, este crucial să îți calculezi mai întâi venitul disponibil. Plata chiriei sau a ratelor și rezervarea numerarului necesar pentru facturi este următorul pas important şi abia după ce te-ai achitat de aceste datorii vei avea o idee mult mai clară despre ceea ce este disponibil să cheltuieşti. Aplicaţiile bancare de pe telefonul mobil pot fi o modalitate excelentă de a ține evidența banilor și de a ști, în orice moment, ce sumă mai ai disponibilă în cont. Acestea fiind spuse, ca să îţi ajungă banii întreaga lună, încearcă să eviţi orice achiziție impulsivă sau inutilă și să iei în considerare eventuale metode de economisire.

  • Unele împrumuturi sunt inevitabile

În cazul în care te-ai decis să-ţi cumperi o casă sau să îţi deschizi propria afacere, cel mai probabil vei avea nevoie de un împrumut bancar. Chiar dacă educaţia financiară are ca scop ultim să îţi asigure o viaţă economică echilibrată şi fără datorii, trebuie să ştii că unele împrumuturi sunt inevitabile şi atunci când ele au ca scop să îţi asigure dezvoltarea pe termen lung, ele sunt încadrate la categoria „datorii pozitive”. Atunci când eşti într-o astfel de situaţie, asigură-te că ai toate informaţiile necesare înainte de a semna un contract de credit şi că ai ales cea mai bună soluţie pentru tine. Dacă ai făcut deja un împrumut pe care îl consideri dezavantajos, informează-te asupra ofertelor de refinantare credite pe 10 ani care ar putea să te ajute să îţi controlezi mai bine finanţele şi să îţi poţi plăti ratele fără stres.

  • Unde se duc banii tăi

Desigur, nu există un răspuns standard la această întrebare, dar pentru a-ţi gestiona mai eficient bugetul este bine să te întrebi ce contează cu adevărat pentru tine şi dacă banii tăi merg în acea direcţie. Dacă te afli într-un moment al vieţii tale în care cariera e pe primul loc, atunci poate o parte din veniturile tale ar trebui să meargă spre cursuri de perfecţionare sau alte instrumente care să te ajute să-ţi extinzi orizontul profesional. Cert este că, deseori, banii sunt cheltuiţi pe lucruri fără prea mare importanţă, care oferă o satisfacţie imediată, ce va fi curând uitată, în timp ce marile obiective rămân neatinse, inclusiv din cauza unei organizări deficitare a bugetului. Dacă îţi orientezi banii spre atingerea obiectivelor la care ţii cel mai mult, la final te vei simţi mai împlinită.

  • Alege cea mai bună ofertă

Deși s-ar putea să ţi se pară destul de plictisitor, este foarte important să faci alegerea potrivită în ceea ce privește anumite servicii. Este posibil să pierzi destul de mulţi bani pentru că nu alegi cele mai bune oferte de pe piaţă, care corespund nevoilor tale, atunci când vine vorba de servicii precum electricitatea, gazul, internetul, asigurările etc. Ca să poţi face cele mai bune alegeri, trebuie să stabilești în mod clar care sunt necesităţile tale şi să te interesezi cu privire la ofertele care răspund acestor nevoie. În plus, unele contracte pot fi negociate în mod individual, iar unele companii sunt dispuse să facă oferte speciale clienţilor fideli. Chiar dacă nu este o activitate foarte plăcută, atenţia acordată unor astfel de detalii se traduce în mai mulţi bani care îţi rămân în portofel. 

Chiar dacă banii nu pot cumpăra fericirea, este important să îţi analizezi şi să îţi gestionezi bugetul cu responsabilitate, având mereu în minte obiectivele cele mai importante pe care vrei să le atingi, astfel încât să te bucuri de o viaţă confortabilă şi împlinită.

Sursă foto: pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu BCR

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton