Uite de ce ar trebui să renunți la chirie în București: Locuințele noi sunt mai accesibile decât oricând. Câte salarii sunt necesare pentru cumpărarea uneia (P)

.
Încă stai cu chirie în București și te întrebi dacă ar fi momentul să faci pasul spre a deveni proprietar? Cel mai recent raport de piață realizat de SVN Romania relevă că accesibilitatea locuințelor noi a ajuns la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieței locale, potrivit indicelui de profil calculat de către reprezentanții companiei.

Comparativ cu perioada de boom a imobiliarelor autohtone, o unitate locativă nou-construită poate fi achiziționată aproape de patru ori mai repede în prezent.

În luna august a acestui an erau necesare mai puțin de 100 de salarii medii pe economie la nivel național (în cuantum de 677 de euro) – sau aproximativ 8,3 ani – pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București (în suprafață de 50 de metri pătrați utili, la un preț mediu de 1.350 de euro pe metru pătrat util).

La începutul lui 2020 erau necesare 104 salarii medii pe economie (668 de euro) – sau o perioadă de 8,67 de ani – pentru cumpărarea aceleiași unități locative (la un preț mediu de 1.390 de euro pe metru pătrat util).

Pentru comparație, pentru achiziția unui apartament nou în Capitală erau necesare, la începutul lui 2019, 105 salarii medii pe economie, la începutul lui 2018 – 117, iar în 2008 – 393, potrivit calculelor SVN Romania. Cu alte cuvinte, în momentul de boom al pieței imobiliare autohtone, timpul ce trebuia alocat economisirii prețului integral al unei locuințe noi ajungea la aproape 33 de ani în cel mai mare oraș al țării.

Oferta mass market, majoritară

În momentul de față, datele companiei de consultanță relevă că segmentul locuințelor noi de tip mass market, caracterizat prin proiecte amplasate în interiorul marilor cartiere sau la marginea orașului, a redevenit majoritar pe piață, cu o cotă de 55,5% din noua oferă. „Creșterea de la o cotă de 48% în 2019 s-a produs în principal ca urmare a unei multitudini de noi proiecte dezvoltate în zone precum Militari – Vest, Berceni – Sud sau Th. Pallady – Est”, notează reprezentanții companiei.

Pe de altă parte, segmentul middle market deține o pondere de 42% din oferta nouă, deși numărul efectiv de locuințe care se adresează acestei categorii s-a majorat ușor comparativ cu anul precedent. Dezvoltarea acestui segment de piață a continuat și în 2020, în contextul finalizării unui număr semnificativ de proiecte în zone semicentrale, de nord și în apropierea polilor de birouri din zone precum Aviației, Grozăvești – Politehnică sau Expoziției.

Segmentul premium și de lux, deși deține o cotă de piață minoritară la nivelul pieței bucureștene per ansamblu, a înregistrat de asemenea noi recorduri la capitolul livrări, cu aproape 500 de noi locuințe predate în 2020. Potrivit calculelor SVN Romania, acest sector atrage tranzacții anuale de peste 250 de milioane de euro.

Cererea și achizițiile

După scăderea consemnată în T2 2020, pe fondul situației din domeniul sanitar, cererea pentru proprietăți rezidențiale a revenit pe creștere în perioada iulie-septembrie. Astfel, aproximativ 154.500 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, apartamente și case în cele mai mari șase centre regionale ale țării – în creștere cu circa 14% față de cele trei luni anterioare. Cu toate acestea, față de perioada similară a anului 2019 poate fi observată încă o diferență negativă, respectiv -12%.

O analiză a evoluției cererii de locuințe din marile centre regionale din ianuarie până în septembrie 2020 relevă că acest indicator a fost afectat, într-adevăr, de măsurile luate de autorități ca reacție la noul coronavirus, dar și că el și-a revenit, în destul de bună măsură, după trecerea la starea de alertă. În toate marile centre regionale ale țării, interesul pentru apartamente și case disponibile spre vânzare a atins punctul minim în aprilie (lună petrecută întegral sub imperiul stării de urgență), însă s-a majorat vizibil din luna mai.

La nivelul lunii septembrie, Capitala recuperase aproximativ 85% din volumul inițial al cererii, în vreme ce Timișoara se situa la puțin peste 80%, Brașovul, Iașiul și Constanța depășeau pragul de 70%, iar Cluj-Napoca ajungea la aproape 65%.

Și datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), ca urmare a „relaxării” restricțiilor impuse de autorități în cadrul stării de urgență, reprezintă confirmarea tendinței de revenire a activității de tranzacționare de pe piața imobiliară autohtonă – aceasta constând nu doar într-o stabilizare, ci chiar într-o ușoară creștere comparativ cu rezultatele consemnate în 2019.

Astfel, numărul achizițiilor de imobile releva o scădere anuală de 1,5% în iulie, spre deosebire de un avans de 1,5% în august și, respectiv, un plus de 2,4% în septembrie.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton