Parfumurile sunt folosite de mii de ani, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Exemple de arome au fost descoperite în Egiptul Antic, în Imperiul Roman, Mesopotamia și Imperiul Persan.
În trecut, parfumurile erau folosite pentru asigurarea igienei și a curățeniei, dar aveau și rol ceremonial, reprezentând un simbol al nobilimii. Astfel, în unele culturii, doar cei din înalta societate aveau acces la parfumuri, întrucât acestea erau scumpe și greu de obținut.
Cuvântul parfum are proveniență latină: „per fumum“, care se traduce prin sintagma „prin fum“. Romanii și arabii au rafinat arta de a face și de a purta parfum în urmă cu 2500 de ani.
Fie că vorbim despre parfumuri barbatisau despre arome destinate femeilor, este important să știm câteva lucruri esențiale despre acest accesoriu vestimentar, astfel încât să alegem produsele potrivite pentru noi și să le purtăm corect.
Fără îndoială, unele parfumuri ne pot face să ne simțim sexy. Ingredientele din unele arome care se comercializează în prezent sunt cunoscute pentru efectul lor afrodisiac, de aceea în momentul în care le mirosim putem simți o atracție imediată. Se spune că anumite ingrediente, precum iasomia, vanilia și ghimbirul, au proprietăți afrodisiace. De pildă, legendele spun că ultima regină a Egiptului, Cleopatra, s-a folosit de puterea iasomiei pentru a-l seduce pe generalul Marc Antoniu.
Parfumul are dată de expirare
Compoziția unei arome se poate schimba de-a lungul timpului, motiv pentru care este recomandat ca un parfum să fie purtat în maximum cinci ani de la prima pulverizare. Cu cât mai vechi este parfumul, cu atât mai diferit va mirosi. De exemplu, apa de toaletă ar putea mirosi doar a alcool după câțiva ani. Aromele care au o concentrație mare de parfum rezistă mai mult. De asemenea, parfumurile cu note de bază orientale rezistă mai mult după prima utilizare.
Există anumiți factori care influențează rezistența în timp a unui parfum și modul în care aroma se schimbă de la prima utilizare. Printre aceștia se numără umiditatea, razele soarelui și variațiile de temperatură. Așadar, atunci când primim un parfum dama de care vrem să ne bucurăm cât mai mult timp, este bine să îl depozităm, în poziție verticală, într-un spațiu întunecat, care nu este afectat de umiditate sau de schimbările de temperatură. Așadar, baia sau mașina nu sunt locuri ideale pentru depozitarea unui parfum.
Există diferențe între parfumuri
Concentrația uleiului de parfum în alcool și apă este principala diferență dintre apa de colonie, de exemplu, și apa de parfum.
Apa de colonie are cea mai mică concentrație de uleiuri de parfum, între 2% și 4%, și rezistă pe piele în jur de două ore.
Nici apa de toaletă nu are o concentrație de uleiuri de parfum mare. Aceasta variază între 5% și 15%, ceea ce face ca produsul să rezista pe piele aproximativ trei ore.
O concentrație de uleiuri mare are apa de parfum, între 15% și 20%. De aceea, apa de parfum rezistă mai mult pe piele, până la opt ore.
Parfumul pur are o concentrație de uleiuri mai mare de 20%, ceea ce înseamnă că rezistă până la 12 ore.
Alegerea parfumului depinde foarte mult de preferințele fiecăruia dintre noi, dar ar trebui să fie luat în calcul și momentul în care va fi folosit. Așadar, pentru a nu da dureri de cap colegilor de la serviciu, este indicat să porți apă de colonie sau apă de toaletă, în timpul zilei și în locurile aglomerate, iar apa de parfum și parfumul, în timpul nopții.