Nu putem spune despre nici un organ că este cel mai important, însă despre ficat putem spune, fără să greşim, că este unul ce joacă un rol vital, întreaga viaţă. Ficatul face parte din sistemul digestiv şi, împreună cu alte organe, îndeplineşte peste 500 de funcţii în organism, toate necesare pentru a avea o sănătate de invidiat.
Pentru a sublinia rolul esenţial al ficatului, am pregătit o listă cu câteva dintre cele mai importante “sarcini” ale acestuia:
Produce sucul biliar – bila ajută la absorbția lipidelor şi digerarea grăsimilor;
Filtrează şi sortează toxinele – acest process, cunoscut şi sub numele de detoxifiere, este unul vital deoarece prin el de elimină substanţele toxice din corp;
Ajută la metabolizarea unor hormoni;
Metabolizează alcoolul – cu ajutorul unor enzime speciale, alcoolul este transformat dintr-o substanţă nocivă în una inofensivă;
Sintetizează glucoza din acidul lactic;
Procesează hemoglobina şi stochează fierul rezultat;
Produce colesterol;
Stochează o serie de vitamine – A, D, E, K, B12;
Joacă un rol important în menţinerea imunităţii – o parte din celulele sistemului imunitar se găsesc în ficat.
Ca să înţelegem mai bine cum ne putem menţine ficatul sănătos, trebuie mai întâi să identificăm modurile prin care stilul nostru de viaţă îşi pune amprenta pe sănătatea ficatului.
Sunt o mulţime de factori care afectează funcţiile ficatului, însă majoritatea sunt sub controlul nostru. De exemplu, o alimentaţie dezechilibrată, consumul excesiv de alcool şi fumatul – toate aceste obiceiuri dăunătoare se pot schimba în timp, dacă avem voinţa şi motivaţia necesară.
Stresul zilnic, stările de anxietate şi oboseala prelungită încetinesc funcţiile ficatului; aditivii alimentari îngreunează procesul de detoxifiere; medicamentele pot avea efecte nocive dacă nu sunt luate conform prescripţiilor.
Ce poți face acum pentru sănătatea ficatului tău?
Prin capacitatea lui de autoregenerare – reîntregirea celulelor afectate de boală – ficatul are grijă de el. Dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să facem nimic. Un regim alimentar sănătos şi echilibrat, consum suficient de lichide, consum redus de alcool, alocarea de timp suficient pentru odihnă, moderaţie în administrarea de medicamente – toate acestea ţin de noi şi vin în sprijinul ficatului.
HepaStopForte ajută la autoregenerarea celulelor afectate, sprijină procesul de detoxifiere a ficatului şi vezicii biliare, reduce riscul apariţiei hepatitelor cronice. Datorită ingredientelor sale naturale, cu proprietăţi atât de benefice pentru ficat, acest supliment este recomandat în cazul unei multitudini de afecţiuni: hepatita (B, C, virală acută, virală cronică), ficat gras, ciroza hepatică, reflux gastroesofagian sau biliar, constipaţie, balonare, etc.