Fertilizarea în vitro (FIV) are o rată de succes bună (30-40%), acesta fiind motivul pentru care multe cupluri apelează la procedura atunci când concepția pe cale naturală nu este posibilă, dar nu înainte de a cunoaște mai multe lucruri despre fertilizarea in vitro.
Este drept că reușita depinde de mai mulți factori precum:
mai multe cicluri de FIV;
vârstă femeii;
cauza infertilității;
abordarea tratamentului.
În general, se vorbește foarte mult despre procedura în sine, dar mai puțîn despre modul în care fertilizarea în vitro afectează viață de cuplu, chiar dacă se cunoaște faptul că există psihologi la care cuplurile pot apela in asemenea situații.
Realitatea este că în timpul tratamentului infertilității starea de spirit a partenerilor poate varia foarte mult șuneori poate fi chiar dificil de gestionat. Cauzele sunt multiple, pentru că stresul și neliniștea pot fi potențate de numeroși factori:
partenerii încearcă de mai multă vreme să aibă copii, cu alte cuvinte stresul este deja instalat;costurile tratamentului sunt ridicate;
existența unor probleme de cuplu care trebuie rezolvate sau care afectează viață partenerilor;
tratamentul de stimulare ovariană care implică injecții hormonale zilnice, seturi de analize făcute dimineață, ecografii, alte investigații care afectează rutină zilnică;
procedura în sine este foarte stresantă, fie că este vorba despre recoltarea invazivă de ovule, disconfortul fizic resimțit, necesitatea donării unei probe de spermă, toate acestea în aceeași zi.
perioada de așteptare presupune rezultatul fertilizării ovulelor, verificarea embrionilor înainte de transfer, rezultatele testelor de sânge care pot indică și o altă cauza de stres, neluată inițial în calcul.
probabilitatea de eșec a fertilizării în vitro poate duce la anxietate sau chiar la depresie.
De asemenea, disconfortul emoțional este amplificat foarte mult de o primă tentativă eșuată a tratamentului de fertilizare în vitro. Desigur, pe de altă parte, nimeni nu știe de la început de câte încercări este nevoie pentru a ajunge la rezultatul dorit (sarcină sănătoasă și viabilă). Este esențial că partenerii să-și păstreze încrederea și speranțele pentru că astfel pot crește și îmbunătăți șansele încercărilor viitoare. Abordarea aspectelor emoționale, schimbarea portocolului de stimulare ovarina (mărirea sau micșorarea dozei) sau efectuarea unor analize suplimentare trebuie discutate întotdeauna cu medicul curând pentru a reduce stresul psihologic pe care îl resimte un cuplu aflat în tratament pentru infertilitate.
Cauzele infertilității feminine
Cauzele infertilității feminine sunt numeroase și destul de complicate:
cauze ovulatorii: absența ovulației. Cu cât o sarcină este amânată mai mult timp cu atât șansele de a obține o sarcina în mod natural sunt mai mici. Dacă vârstă mamei este mai mare de 35 de ani, atunci se înregistrează o calitate scăzută a cantității și calității ovocitelor.
cauze cervicale: poate fi vorba despre malformații congenitale, intervenții chirurgicale la nivelul colului uterin.
cauze uterine: anomaliile uterine sunt multiple, acestea ducând la incidența crescută a avorturilor spontane și a eșecului de implantare embrionară.
cauze tubare: principala cauza de infertilitate tubara este boală inflamatorie pelvină, care poate fi provocată de agenți patogeni diverși.
cauze genetice.boli sistemice (boală celiacă, boli tiroidiene, boli cronice hepatice) sau boli imune (lupus eritematos sistemic).
endometrioza.
Cauzele infertilității masculine
În cazul bărbaților, cauzele infertilității sunt:
bolile cu transmitere sexuală (chlamydia, gonoreea).
modificări ale tractului străbătut de spermatozoizi.
defecte congenitale
traumatisme suferite la nivelul testiculelor, prostatei, uretrei.
ejacularea retrogradă (spermatozoizii sunt direcționați în vezica urinară).
Oricare dintre aceste situații pot duce la infertilitate și fiecare caz în parte presupune mult stres și anxietate. Este foarte important în fertilizarea în vitro rolul psihologului și modul în care abordează discuția cu partenerii implicați