Home > Advertorial > De ce este atât de importantă consultația ginecologică anuală
De ce este atât de importantă consultația ginecologică anuală
.
Actualizat 26.01.2022, 17:37
Starea optimă de sănătate este un aspect important în viața oricui. Cu toate că menținerea acesteia se bazează în mare măsură pe adoptarea unui stil de viață sănătos, verificarea periodică a unor parametri clinici și paraclinici ce pot indica prezența sau absența unor afecțiuni este un alt pas prin care ne asigurăm că toate procesele organismului nostru decurg în mod fiziologic.
În special în cazul femeilor, un mod suplimentar de a evalua starea de sănătate este reprezentat de consultația ginecologică anuală.
În cadrul acestei consultații, medicul ginecolog poate observa starea sistemului reproducător și poate depista timpuriu orice fel de modificare mai mult sau mai puțin îngrijorătoare. Întrucât multe patologii din această sferă pot fi asimptomatice, respectarea programării la medicul ginecolog este cu atât mai utilă.
Există numeroase beneficii ale consultației ginecologice anuale. În cadrul unei astfel de evaluări, te poți aștepta la mai multe tipuri de examinări și proceduri.
Medicul ginecolog va începe cu examinarea pelvină. În cadrul acesteia, pot fi observate modificări macroscopice determinate de diferite infecții cu transmitere sexuală (ex: secreții de culoare diferită, modificări ale tegumentelor), precum și modificări patologice de altă natură decât cea infecțioasă.
În plus, prin palpare, se poate evalua aspectul unor organe importante precum uterul și ovarele. Cu ajutorul palpării, se pot determina modificări patologice sugerate de dimensiuni modificate și/sau consistență schimbată (ex: în fibrom uterin).
Multe infecții cu transmitere sexuală sunt asimptomatice. Una dintre cele mai importante este infecția cu HPV, virus ce poate conduce, în unele cazuri, la cancerul de col uterin. Astfel, singurul mod de a depista infecția cu acest virus și a preveni o evoluție nefavorabilă este examenul Papanicolau.
Examenul Papanicolau constă în folosirea unei perii speciale de recoltare a celulelor de la nivelul exocolului (cervixului), cu scopul identificării numărului și structurii acestora.
În cazul apariției unor modificări sugestive pentru debutul unui cancer de col uterin, tratamentul poate fi instituit rapid și infecția poate fi tratată, evitând evoluția nefavorabilă a acesteia.
Examenul de secreții
De multe ori, examenul de secreții vaginale îl completează pe cel Papanicolau. Unii patogeni pot modifica aspectul secrețiilor, fapt ce poate urgenta vizita ginecologică anuală.
Alți patogeni (sau aceiași, dar la alte persoane) pot infecta mucoasa genitală fără a-și face simțită prezenta, tablourile clinice fiind asimptomatice. Tocmai pentru aceste cazuri, recoltarea unor probe de secreții cel puțin o dată pe an este esențială.
Examenul mamar
Chiar dacă asocierea dintre consultația ginecologică și un examen al glandelor mamare nu este în mod obligatoriu una intuitivă, aceasta trebuie, totuși, reținută ca atare.
Începând cu vârsta de 50 de ani, examenul mamar este inclus în lista evaluărilor anuale obligatorii la femei. Acest fapt este cauzat de creșterea semnificativă a riscului unor modificări patologice la nivelul glandelor mamare în intervalul de vârstă 50-75 de ani.
Medicul ginecolog se va ocupa de inspecția și palparea sânilor și va putea identifica prezența unor posibile formațiuni. În cazul în care acestea sunt într-adevăr simțite la palpare, se va continua cu o serie de alte teste pentru stabilirea naturii formațiunilor.
Consultația ginecologică anuală trebuie să devină o normalitate pentru orice femeie. În cadrul ei, se pot releva nu numai infecții asimptomatice ce pot fi ușor tratate și prevenite din a dezvolta un tablou simptomatic neplăcut, ci și alte patologii ce pot trece neobservate și pot genera complicații nedorite în lipsa unui tratament (ex: infecția cu HPV).
Astfel, asigură-te că pe lângă setul de analize recomandat de medicul de familie și restul investigațiilor și consultațiilor ce fac deja parte din rutina ta actuală, vei adăuga și această consultație ginecologică pe listă.
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Nativia