Cum să-ți transformi balconul într-un colț de natură

.

Balconul este unul dintre locurile unde îți poți servi cafeaua de dimineață sau să te relaxezi puțin, indiferent că locuiești la casă ori în apartament. Balcoanele sunt, în general, limitate în spațiu, ceea ce înseamnă că aranjarea plantelor poate fi o provocare. O soluție evidentă la această problemă este cultivarea plantelor cățărătoare. La baza plantelor de pe suporturi poți alege să plantezi florile preferate în jardiniere ori, în funcție de spațiu, să optezi pentru plante mari, în ghivece individuale, ce vor aduce note exotice spațiului.

Plante spectaculoase pentru balcon

Majoritatea oamenilor au impresia că este o idee bună să amenajezi balconul cu  o mulțime de plante mici, dar asta creează mult mai multă muncă pentru tine. A întreține unul, două sau trei ghivece mari, spre deosebire de o mulțime de ghivece mici, este mult mai eficient și creează un impact mai bun, chiar dacă ai loc în balcon doar pentru o plantă mare.

Este incredibil de greu să te decizi cu privire la cea mai frumoasă plantă cățărătoare cu flori, deoarece sunt atât de multe. Pasiflora este o opțiune de nerefuzat aici, deoarece produce flori minunate. Va tolera umbra scăzută până la soare plin și este destul de rezistentă la îngheț. Ca sistem de susținere îi poți improviza o serie de fire atașate de un perete, dar și creșterea lăstarilor de-a lungul unei balustrade va crea un efect vizual plăcut.

Dacă vrei ca balconul tău să fie transformat mai rapid într-un colț de natură, poți alege caprifoiul. Lonicera japonica produce flori parfumate și este foarte rezistentă chiar și pentru începători. Caprifoiul preferă, de obicei, umbra, așa că ar rezista bine pe un balcon acoperit sau orientat spre nord. Firele montate pe un perete sunt cel mai bun suport pentru această plantă.

Lavanda este una dintre cele mai apreciate plante, recunoscută pentru parfumul său relaxant și florile minunate. Această plantă versatilă este ușor de cultivat, prezintă atât utilizări medicinale, cât și culinare, rezistând destul de bine și în ghiveci, în balcoanele însorite.

Pentru a folosi orice spațiu, alege să amplasezi ghivece suspendate. Poți cultiva în acestea flori curgătoare, precum mușcatele. Pelargonium peltatum se găsește într-o varietate cromatică din care poți găsi cu ușurință o nuanță pe placul tău. Poți înlocui clasicele flori de balcon cu iasomia braziliană. Mandevilla aduce note exotice și nu ridică probleme de îngrijire. Fucsia este totodată potrivită pentru balcon atât ca plantă curgătoare, cât și la ghiveci, pe picior. Are un aspect deosebit, elegant, rezistă variațiilor de lumină și umiditate, îngrijindu-se ușor. 

Pentru o înflorire abundentă pe toată perioada verii până toamna târziu este recomandată fertilizarea florilor o dată la două săptămâni. Poți folosi un îngrășământ pentru mușcate și plante de balcon, diluat în apa de udat.

Lumina joacă un rol important pentru dezvoltarea florilor. Cu cât este mai intensă, cu atât înflorirea va fi mai abundentă.

Este foarte ușor să aduci natura aproape de tine, în propriul balcon. Alege florile preferate și creează-ți propria oază de relaxare!

Sursa foto: Pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton