Cum să îți antrenezi memoria și îți păstrezi mintea ascuțită pe termen lung

.

Fiecare persoană are, adesea, probleme cu memoria, mai ales în perioadele în care sarcinile profesionale sunt numeroase, iar preocupările personale nu contenesc să apară. Cu cât viața este mai aglomerată, cu atât posibilitatea de a uita anumite lucruri este mai ridicată. Însă, deși aceste „scăpări“ pot fi normale în anumite perioade ale vieții, frustrarea se instalează de cele mai multe ori.

Genetica joacă un rol important în ceea ce privește pierderea memoriei, mai ales în cazul unor afecțiuni neurologice grave, precum boala Alzheimer. Cu toate acestea, cercetările din ultimii ani au arătat că alimentația și stilul de viață pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra memoriei.

De pildă, s-a constatat că există o legătură între nivelul mic de vitamina C din organism și riscul crescut de a dezvolta tulburări de memorie și gândire, precum demența. Pentru că vitamina C joacă un rol important în sinteza neurotransmițătorilor și asupra funcției cognitive, este vital să fie asimilată zilnic din alimentație ori din suplimente alimentare, în cazul în care doza zilnică recomandă pentru fiecare categorie de vârstă nu poate fi obținută din dietă. Suplimentele alimentare pot fi achiziționate atât dintr-o farmacie online și de pe site-uri specializate, cât și din farmaciile fizice. Deși nu e nevoie de o prescripție medicală pentru consumul suplimentelor alimentare, este recomandat să consulți medicul înainte.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva măsuri pe care le poți lua în vederea schimbării stilului de viață, astfel încât să îți antrenezi memoria și îți păstrezi mintea ascuțită pe termen lung:

Odihnește-te suficient

Cercetările au arătat că deprivarea de somn are impact asupra memoriei, afectând funcția cognitivă. În cazul elevilor și studenților, este bine ca, după ce învață informații noi, să doarmă cel puțin jumătate de oră. Astfel, vor asimila mai bine informațiile și le va fi mai ușor să își amintească ceea ce au învățat.

Pentru să somnul are un impact puternic asupra tuturor proceselor organismului, contribuind la refacerea celulelor și țesuturilor, specialiștii recomandă ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte.

Redu consumul de alcool

Consumul ridicat de băuturi alcoolice poate afecta sănătatea în numeroase moduri și poate avea un impact negativ asupra memoriei.

Episoadele repetate de consum excesiv de alcool pot afecta hipocampusul, acea parte a creierului care are un rol important în trecerea informației din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată.

În timp ce consumul moderat de alcool (un pahar sau două pe zi) este benefic pentru organism, excesul îți poate afecta iremediabil memoria.

Antrenează-ți creierul

Exersarea abilităților cognitive, prin intermediul unor jocuri, este o modalitate eficientă și amuzantă pentru a-ți antrena memoria. Integramele, jocurile prin care trebuie să reții anumite cuvinte sau să le alcătuiești cu ajutorul unor litere amestecate sunt excelente pentru a-ți menține mintea ascuțită.

De asemenea, învățarea unei limbi străine, precum și cititul te ajută să îți menții activă funcția cerebrală și astfel să îți antrenezi memoria. Este important să înveți constant lucruri noi, astfel încât să îți păstrezi mintea ascuțită.

Pierderile de memorie pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvente în rândul persoanelor vârstnice. Odată cu înaintarea în vârstă, schimbările la nivelul organismului sunt firești și astfel pot apărea dificultăți de concentrare sau asimilarea anevoioasă a informațiilor. Deși genetica joacă un rol esențial în menținerea funcțiilor cerebrale sănătoase, cercetările au arătat că la fel de importante pentru a avea o memorie bună sunt și stilul de viață și alimentația.

Sursa foto: Unsplash

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton