Dacă ai impresia că nu-ți mai ajunge venitul lunar ca să-ți îndeplinești alte nevoi și dorințe față de cheltuielile uzuale (credit imobiliar/ipotecar, chirie, facturi, cumpărături de alimente, etc.), atunci îți vom prezenta 5 metode concrete despre cum poți să economisești mai mulți bani.
Împarte-ți venitul lunar în bugete mai mici
În fiecare lună primești un salariu din întreprinderea unor activități, fie că ai un loc de muncă, fie din alte surse – chirii, freelancing, dividende etc. Primul pas spre economisire este să-ți împarți venitul în bugete mai mici. De exemplu, vei avea un buget pentru facturi, un alt buget pentru plata chiriei sau creditului imobiliar și un alt buget pentru economii. Poate îți dorești un telefon nou, dar resursele financiare nu-ți permit achiziționarea acestuia într-o lună sau două, iar aici intervine bugetul pentru economii, în care lună de lună poți adăuga o sumă modică, dar care, în timp, se va acumula îndeajuns încât să-ți poți cumpăra noul telefon.
Cel mai important aspect în împărțirea venitului în bugete pentru fiecare cheltuială este să nu depășești suma stabilită. În plus, dacă îți rămân bani în bugetul pentru plata facturilor, nu-i cheltui pentru altă activitate.
Cumpără în rate
O altă modalitate în care poți să economisești bani este să nu cheltui sume semnificative pentru achiziționarea unui produs sau serviciu, ci să alegi plata în rate pentru respectivul produs sau serviciu. Avantajul este că, în loc să rămâi fără bani până la următorul salariu, vei plăti lună de lună o sumă de bani în funcție de posibilitățile tale financiare. Ai nevoie doar de un card de credit pe care să îl poţi folosi la un număr cât mai mare de magazine, din toate industriile.
Elimină din cheltuielile pentru diferite abonamente
Cu siguranță ai un abonament de cablu TV, pentru Netflix, Spotify sau pentru serviciile Premium ale unor produse digitale, dar câte dintre acestea utilizezi frecvent? Fă-ți o listă cu toate abonamentele (și tipurile de abonamente) și analizează pe care dintre ele poți să le reduci sau să le elimini definitiv, astfel încât să economisești mai mulți bani.
Dacă ai achiziționat pachete Premium pentru anumite servicii atunci când resursele financiare îți permiteau plata lor lunară, încearcă să anulezi abonamentul și să-l reduci la un pachet Standard care nu este la fel de costisitor, dar care îți oferă accesul să folosești respectivul serviciu.
Nu este un lucru secret faptul că, în ziua de astăzi, plătim pentru brand și nu pentru produs în sine atunci când mergem la cumpărături. Alege să achiziționezi produse generice care nu sunt la fel de promovate și cunoscute și s-ar putea să ai surpriza că prezintă aceleași caracteristici și calități: de la medicamente, alimente, produse de curățenie până la produse de birotică și papetărie. În plus, costurile pentru produsele generice sunt mai mici decât pentru produsele „de brand” și vei ajunge să economisești mai mulți bani pentru alte tipuri de cumpărături.
Încearcă să-ți îngheți cheltuielile impulsive
Tehnica de „înghețare a cheltuielilor impulsive” se referă la a sta departe de achiziționarea unor produse neesențiale timp de o săptămână sau chiar o lună! Și când ne referim la cumpărături neesențiale, vorbim despre produsele care, în momentul respectiv, nu sunt vitale. Poate îți dorești o cană nouă de cafea, un tablou pe care să-l pui pe perete, o plantă care să-ți lumineze încăperea, dar luna aceasta concentrează-te doar pe achizițiile care sunt extrem de necesare.
Alege să economisești bani pe termen lung prin cele 5 metode menționate anterior și nu uita că o variantă întotdeauna accesibilă este să alegi plata cu cardul de credit în rate fara dobanda pentru anumite produse costisitoare, dar de care ai neapărat nevoie!