Cum recunoști semnele unui accident vascular cerebral

.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre urgențele medicale care necesită tratament și intervenții cât mai rapide, pentru ca persoana afectată să aibă cât mai multe șanse de supraviețuire și recuperare. Află din acest articol cum se manifestă un AVC, care sunt cauzele de apariție și cum poți recunoaște semnele în timp util.

Ce este accidentul vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral (AVC) sau apoplexia, termenul istoric asociat acestei probleme medicale, presupune reducerea sau întreruperea fluxului sangvin către o parte din creier, pe o durată de câteva secunde sau minute. 

Astfel, țesutul cerebral este afectat din cauza aportului scăzut de oxigen și substanțe nutritive. Celulele nervoase se deteriorează și mor în doar câteva minute, ceea ce înseamnă că intervenția rapidă face diferența dintre viață și moarte.

AVC-ul reprezintă o urgență medicală, deoarece fiecare secundă contează pentru salvarea pacientului, iar tratamentul imediat poate preveni dezvoltarea unor dizabilități care ar putea apărea pe fondul atacului cerebral.

Care sunt cauzele accidentului vascular cerebral?

Două dintre cauzele apoplexiei sunt răspunzătoare de cele mai multe dintre cazurile clinice de AVC: o arteră blocată (accident ischemic) sau ruperea unui vas de sânge (accident hemoragic). În unele situații, pacientul poate suferi doar o întrerupere temporară a fluxului sangvin, ceea ce se numește accident ischemic tranzitor (AIT).

Accidentele ischemice sunt adesea provocate de cheagurile de sânge care blochează artera care furnizează oxigen către creier. Accidentele hemoragice pot fi declanșate de hipertensiune arterială sau anevrisme, care duc la ruperea vaselor de sânge. Presiunea exercitată de sângele pierdut asupra celulelor cerebrale duce la deteriorarea acestora.

Cum se manifestă un accident vascular cerebral?

  • Apare o paralizie sau amorțire bruscă a feței, brațului sau piciorului;
  • Se observă dificultăți de vorbire și înțelegere;
  • Tulburări de vedere sau vedere dublă;
  • Dificultăți de mers, pierderea coordonării sau tulburări de echilibru;
  • Durere severă de cap, vărsături, amețeli, pierderea cunoștinței.

Cum recunoști semnele

Dacă suspectezi că o persoană suferă un atac vascular cerebral, acționează imediat și acordă mare atenție semnelor! Intervenția rapidă poate salva viața pacientului și reduce riscurile de dizabilități ulterioare. În practica medicală, formula F.A.S.T. este una dintre cele mai cunoscute și poate fi aplicată de oricine.

Notează ora la care ai observat primele simptome, deoarece acest detaliu va ajuta medicul să administreze tratamentul adecvat. Observă semnele F.A.S.T. (‘’rapid’’ – din engleză) și sună imediat la urgențe:

F = Face (față) – Cere-i persoanei să zâmbească și notează dacă ți se pare că fața este asimetrică sau dacă are gura căzută într-o parte.

A = Arms (brațe) – Roagă persoana să ridice brațele deasupra capului și notează dacă unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celălalt.

S = Speech (vorbire) – Spune-i persoanei să repete după tine o propoziție simplă și observă dacă poți distinge ceea ce zice sau dacă vorbește ciudat.

T = Time (timp) – Sună imediat la 112 dacă ai remarcat oricare dintre semnele de mai sus, spune operatorului că suspectezi declanșarea unui atac vascular cerebral și transmite-i ora la care au debutat simptomele.

Învață cum să recunoști semnele unui accident vascular cerebral și sună de urgență la salvare dacă vreodată suspectezi că o persoană suferă de această afecțiune acută. Intervenția ta rapidă ar putea face diferența dintre viață și moarte!

Sursa foto: shutterstock.om

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton