A cere ajutor unei alte persoane este unul dintre cele mai dificile lucruri de îndeplinit în unele situații. Vorbim în special când vine vorba de ajutor psihologic. Adesea ajungem acolo când experimentăm câțiva ani de apatie, angoasă sau durere, așteptând o salvare care nu va sosi întotdeauna! Hotărârea de a cere ajutor psihologic devine ocazia de a face o schimbare, de a încerca să rezolvăm o stare de suferință, dar uneori este însoțită de alte experiențe, gânduri, motivații care pot îngreuna realizarea a ceea ce avem nevoie, precum și obținerea de ajutor. De exemplu, poate însemna să recunoaștem că nu vom reuși singuri, fiind nevoiți să ne confruntăm cu experiența eșecului, cu frică de a fi fără speranță, cu nevoia de a avea încredere în cineva care ar putea să ne trădeze. Asta nu înseamnă că trebuie să abandonăm lupta, pentru că este o luptă, în primul rând cu propria noastră persoană. E ca și cum ne-am întoarce în copilărie, cerând ajutorul părinților noștri. Uneori acest drum spre vindecare este însoțit de „legături” ciudate, profund emoționale, care la început nu sunt deloc clare și care consumă mult timp până se ajunge la regăsire.
Durerea și neputința pot experimenta multe forme. Când simptomul este în organismul nostru, iar durerea este fizică, se presupune că problema este medicală – organică. Dacă problema este la școală, se crede că ar trebui implicat un profesor. Dacă îngrijorarea este legată de numărul de accidente rutiere, se sporesc controalele poliției… etc. Dar, de multe, dacă durerea nu este fizică, ci una care ne face să ne simțim rău, undeva adânc în sufletul nostru, ajungem la subestimarea greutății suferinței, evitând tratamentele potrivite, iar riscul este de a subestima drama individuală, lăsând-o astfel să se multiplice, să ajungă la proporții biblice uneori, punându-ne chiar viața în pericol. Doar o analiză de ansamblu poate ajuta la găsirea unor soluții practice și incisive, găsind acel profesionist care ne va spune: oricare ar fi nevoile tale, eu iti pot oferi suport psihologic specializat!
Alți oameni au probleme psihologice și nu sunt suficient de conștienți de ele. De multe ori se întâmpla să ne dăm seama că cineva apropiat are astfel de probleme și să ne întrebăm ce să facem, fără să știm care este alegerea potrivită în momente ca acestea! Din păcate există și foarte multă dezinformare cu privire la posibilitățile de tratament. Alteori sunt prejudecățile sau informațiile proaste care blochează, cum ar fi atunci când originea durerii este atribuită defectelor genetice care o fac nerezolvată. Pentru alții este teamă de a nu fi judecați de cei din jur, dacă ținem cont de contextul cultural în care trăim. Apoi sunt cei care nu au încredere în medicație și psihoterapii în general și cei care nu sunt suficient de consecvenți sau perfecționiști în ceea ce fac. Da, există un “munte” de dificultăți, dar acesta nu este un motiv de a nu încerca. Sunt problemele pe care mii de oameni reușesc să le depășească, pentru a găsi ceea ce caută, acceptând să primească ajutor pentru a-și atinge în sfârșit scopul. Căutarea bunăstării, a plăcerii și evitarea suferinței sunt principalele forțe pe care trebuie să le căutăm în viață, așa cum a subliniat deja Freud la începutul anilor 1900, în eseul sau “Disconfort în cultură”.
Se știe că viața este formată și din suferință. Da, este inevitabil și cu siguranță nu din acest motiv devenim cu toții „anormali”, bolnavi sau patologici. Suferința devine patologică când nu este folosită pentru a schimba. Potrivit psihologilor, capacitatea de a se schimbă este cea mai bună măsură pentru o sănătate de fier și se măsoară în două moduri: încercând să ne atingem obiectivele în mod diferit atunci când acestea sunt obstacole sau renunțând complet la ele. Fără îndoială, ceva este în neregulă dacă în timp nu găsești o modalitate de a obține ceea ce dorești, sau dacă continui să aspiri la ceea ce nu poți obține, sau dacă prețul emoțional pe care îl plătești pentru a obține ceva important este întotdeauna prea mare. Înțelegerea modului în care stările de spirit sunt legate de situațiile pe care le trăim în general este foarte utilă pentru atingerea unui anumit nivel de împlinire personală și de bunăstare.
Eficacitatea psihoterapiei, pe de altă parte, duce la ameliorarea problemelor psihologice pentru care s-a căutat ajutor, cum ar fi faptul că tristețea se diminuează, dispare starea depresivă, se recuperează dorința de a munci, se redescoperă interese noi și vechi, reapare încrederea în sine și în propriile abilități, devenind mult mai mult protagonistul propriei vieți. Se risipește astfel mitul că doar cei care înnebunesc merg la psiholog și doar cei care, cu mai mult sau mai puțin efort conștientizează ce să întâmplă, în cele din urmă, reușesc să obțină ajutor, iar când o fac, sunt deja pe drumul cel bun spre bunăstare!
Acum acțiunile noastre sunt determinate de atitudinea mentală, ritmurile, obiceiurile și filosofia de viață cu care ne confruntăm existența, dar toate acestea sunt și rezultatul condiționării moștenite din copilărie, familie și experiențe. Uneori se poate întâmpla că „metodă” noastră, care până ieri funcționase, la un moment dat să nu mai meargă bine, pentru că situația poate fi diferită, sau pentru că rezultatul nu ne mai mulțumește, sau poate pentru că reprezintă un efort excesiv și necesită un preț prea mare.
Poți cere ajutor în acest moment, apelând la un specialist pentru a te ajută: psihologul poate fi cel care are informații și cunoștințe utile pentru bunăstarea ta, pentru a vindecă rănile, traumele și dezamăgirile vieții, dar și pentru a te ajută să te descoperi și să folosești bogăția care se află în interiorul ta. Ea poate fi regăsită prin „cunoaștere” și asta înseamnă să-ți permiți libertatea de a fi tu însuți.