Întreținerea mașinii de spălat rufe este esențială pentru a prelungi durata de viață a acesteia, pentru a evita mirosurile neplăcute și pentru a preveni eventualele defecțiuni. În acest sens, este convenabil să se efectueze o curățare frecventă și regulată a tuturor elementelor sale, de la sertare până la cuvă.
În cazul specific al mașinii de spălat, este un aparat care rămâne umed timp îndelungat, astfel că microorganismele tind să se acumuleze și pot deveni o sursă de miros neplăcut și de infecții. Din acest motiv, este recomandabil să urmați câteva sfaturi pentru a păstra întotdeauna mașina de spălat rufe în stare cât mai bună cu putință.
De câte ori pe an trebuie să o cureți?
Experții specifică faptul că mașina de spălat trebuie curățată temeinic de patru ori pe an pentru a evita orice neplăceri. „Cu toate acestea, puteți curăța mai des sertarele, cauciucurile sau orice considerați necesar”, indică aceștia.
Pentru a curăța exteriorul aparatului electrocasnic va fi suficientă o cârpă umedă, dar cel mai important este să curățați garnitura de cauciuc, filtrul sau sertarele pentru detergent și balsam.
Trucuri pentru a curăța cauciucul mașinii de spălat
Cauciucul mașinii de spălat este un element care tinde să se uzeze din cauza utilizării frecvente și care poate ajunge să strice hainele. Servește la prevenirea scurgerii apei în timpul spălărilor, dar tinde să-și piardă din eficacitate, să se murdărească și chiar să se umple de mucegai.
„Pentru a curăța cauciucul, deschideți larg ușa și trageți fără a-l scoate din locul său, astfel încât pliurile sale să iasă în afară”, ne sfătuiesc specialiștii. După aceea, curățați resturile cu o cârpă umezită în apă cu oțet sau folosind un produs chimic din comerț. Ultimul pas va fi să îndepărtați orice murdărie rămasă și să o uscați cu o altă cârpă curată. Alte trucuri de care trebuie să țineți cont pentru a avea grijă de cauciucul din mașina ta de spălat sunt:
– Lăsați ușa deschisă când scoateți rufele pentru a permite aparatului să se usuce.
Cum curățați sertarele pentru detergent?
În ceea ce privește restul elementelor mașinii de spălat, unul dintre cele care necesită mai multă curățare este sertarul de detergent. Primul pas este să îl îndepărtați complet și să îl clătiți sub robinet până când toate urmele produsului dispar. Apoi lăsați-l să se scurgă și puneți-l din nou.
„Pentru a evita acumularea reziduurilor de detergent rămase, puneți doar doza recomandată de eticheta detergentului dumneavoastră”, recomandă experții. Pe de altă parte, rețineți că detergenții de calitate scăzută se pot dizolva prost și ajung în interiorul tamburului provocând mai multă murdărie.
Pași pentru curățarea corectă a filtrului
Dar, fără îndoială, filtrul este cea mai importantă parte a mașinii de spălat, deoarece reține părul, scamele, hârtiile și tot felul de obiecte care intră în hainele noastre. Din acest motiv, specialiștii oferă următoarele linii directoare:
– Scoateți mașina de spălat din priză și puneți un recipient sau cârpe pe podea pentru a colecta apa acumulată.
– Scoateți filtrul. Acest articol se găsește de obicei în partea de jos a aparatului.
Curățați-l cu apă rece și un tampon de curățat.
– Uscați-l bine înainte de a-l pune la loc.
Cum se dezinfectează tamburul
Tamburul trebuie curățat din când în când pentru a evita deteriorarea întregii funcționări a mașinii de spălat. Dar care este cel mai bun mod de a o face? Setați un ciclu de spălare cu aparatul gol și pe un program care se umple cu multă apă. Nu folosiți detergent, deoarece este mai bine să folosiți un produs care detartrează, precum oțetul sau acidul citric.
De asemenea, nu folosiți niciodată înălbitor pentru a curăța mașina de spălat, pentru că, dacă rămâne în cuvă, vă va decolora hainele. Bicarbonatul, în schimb, este util pentru a îndepărta mirosurile, în special de pe haine.