Acneea adultului este o afecțiune destul de comună, specialiștii estimând că aproximativ jumătate dintre femei ar suferi din cauza acestei probleme. Aceasta în condițiile în care 80 până la 85% dintre oameni suferă de acnee în adolescență, în diversele sale forme, de la câteva coșuri care pot apărea pe față la zone extinse pe spate. La o problemă atât de întâlnită este și firesc să apară și numeroase informații contradictorii legate de gestionarea ei. Află mai jos ce este adevărat și ce este fals în informațiile care circulă despre acnee.
Fals – Acneea adultului are aceeași localizare ca cea a adolescentului
Acneea este cauzată de o acumulare de sebum, substanța uleioasă produsă de glandele sebacee. Atunci când porii sunt înfundați, din cauza pielii moarte sau a unei bacterii, precum Propionibacterium acnes, apar punctele negre, punctele albe, coșurile sau microchisturile. Factorii de risc pot fi, printre altele, hormonali, genetici și de mediu. La vârsta adultă, punctele negre si coșurile sunt localizate în principal pe zona inferioară a feței – bărbie, în jurul gurii și de-a lungul liniei maxilarului.
Adevărat și fals – Lipsa de igienă provoacă apariția coșurilor
Folosirea zilnică de demachiante si geluri curatare ten blânde ajută la restabilirea pH-ului pielii, ceea ce îi condiționează funcția de barieră. Dar curățarea prea frecventă, cu substanțe prea astringente, poate duce la uscarea pielii și poate provoca apariția chisturilor sebacee. Acneea nu este contagioasă: bacteriile responsabile se dezvoltă sub piele într-un mediu fără aer, deci nu se pot transmite de la o persoană la alta.
Adevărat – Femeile trebuie să folosească produse de îngrijire specifice împotriva acneei
Deoarece pielea femeilor este mai sensibilă și mai uscată decât cea a adolescenților, acestea ar trebui să folosească anumite creme pentru acnee mai blânde și cu un efect mai puțin astringent. Cazurile minore de acnee pot fi gestionate cu un săpun „neutru”, cu care se curăță zona afectată de două ori pe zi. Eficiente sunt și produsele pe bază de peroxid de benzoil, disponibile cu sau fără rețetă, în funcție de concentrație și de tipul de piele. Pentru un ten uscat, se poate opta pentru o cremă, în cazul unui ten gras, un gel, iar sfatul unui medic dermatolog poate fi util în acest sens.
Adevărat și fals – Stoarcerea coșurilor agravează starea pielii
Toată lumea știe că nu trebuie să apeleze la această procedură și totuși aproape toți o fac, pentru că ei cred că poate fi utilă sau pentru că pur și simplu zona unde a apărut coșul este foarte dureroasă. Această procedură poate însă lăsa răni pe piele, care se regenerează mai lent cu cât vârsta este mai înaintată. Pe de altă parte, nu este interzisă îndepărtarea punctelor negre, acesta fiind, de altfel, unul dintre singurele moduri de a le face să dispară.
Adevărat și fals – Dieta vegană ajută la eliminarea acestei probleme a pielii
Specialiștii spun că, de fapt, nu există o rețetă minune pentru acnee. Acneea este cauzată de un cumul de factori – genetici, hormoni, stres, expunerea excesivă la soare, poluarea, produse cosmetice nepotrivite, consumul de tutun -, iar alimentația este doar unul dintre ei. Este adevărat că unele studii au arătat că persoanele adulte care consumă lapte, chiar și doar un pahar pe zi, prezintă mai multe probabilități de a dezvolta acnee. Lactoza determină glandele sebacee să secrete sebum în exces. De asemenea, este foarte greu de demonstrat că un consum în exces de zahăr și băuturi carbogazoase poate duce la apariția coșurilor. Există totuși studii care au arătat o asociere între hiperproducția de sebum și alimentele cu indice glicemic ridicat. Specialiștii spun că modificările din dietă, în sensul limitării dulciurilor și lactatelor, pot fi utile, dar nu funcționează pentru toată lumea.
Departe de a fi o problemă legată strict de adolescență, acneea afectează și adulții, mai ales femeile. Informațiile de mai sus te pot ajuta să pui la punct o strategie mai bună de gestionare a acestei afecțiuni. Dacă acneea de care suferi este gravă, nu ezita să consulți un medic dermatolog.