Anxietatea face parte din acele emoții de bază care sunt necesare pentru a supraviețui și pe care le poți experimenta de mai multe ori în viață.
Aceste sentimente sunt firești în reacțiile automate ale corpului atunci când ești supus unui atac iar instinctul de luptă și fugi se declanșează pentru a te menține în siguranță.
Însă atunci când, în realitate nu te afli într-o situație de pericol iminent și totuși experimentezi lungi stări de anxietate, aceasta îți poate afecta puterea de concentrare, somnul, relațiile sociale, apetitul și tot ceea ce ține de calitatea vieții în general.
Iată 8 modalități prin care să gestionezi și să scapi de tulburările de anxietate.
Cea mai bună metodă de a gestiona și trata un atac de anxietate este să știi exact ce presupune, ce este, care sunt simptomele și când este cu adevărat nevoie să îți faci griji.
Atunci când știi exact ce presupune un atac de anxietate și care este de fapt reacția naturală a corpului tău în caz de pericol ai mult mai multe șanse să înțelegi că nu te afli într-un pericol real ca într-o stare de neliniște, de îndoială, îngrijorări sau presupuneri negative care te pot afecta pe termen lung.
Dacă observi că frica ta nu are legătură cu realitatea, cu prezentul ci că se concentrează mai mult pe viitor, atunci poți depista cu claritate că nu te afli într-un pericol prezent ci este doar o proiecție a minții tale de care poți scăpa.
Folosește-te de tehnici de Mindfulness
Tehnica de mindfulness te ajută să te întorci din anxietate în prezent pentru a te putea dezlipi de gândurile inutile pe care ți le faci referitoare la anumite evenimente din viitor.
Nimeni nu știe ce este acolo, iar crearea unor presupuneri despre viitor, în special dacă sunt negative te pot ține mult și bine într-o stare de anxietate prelungită.
Folosește-te de tehnici de mindfulness pentru a te liniști și a observa că acum, în prezent nu ești în pericol.
Aplică tehnici corecte de respirație
Unele dintre cele mai frecvente simptome fizice ale anxietății pot fi declanșate de hiperventilație. Aceasta care reduce cantitatea de dioxid de carbon din sânge și crește cantitatea de oxigen.
Dioxidul de carbon ajută ca organismul să reacționeze în mod normal la anxietate. Așadar o respirație diafragmatică este cheia în astfel de momente.
Respiră în abdomen și nu în piept, cu toate că ți se pare dificil. Ideea este să încetinești respirația cât mai mult pentru a te proteja de hiperventilație.
Pe măsură ce respirația ta revine la normal, îți vei regăsi echilibrul mult mai rapid.
Apelează la stimulare magnetică transcraniană
Având în vedere că procesul de anxietate se întâmplă la nivel de creier, pe lângă tratamentele tradiționale, alege să te folosești de proceduri precum stimulare magnetica transcraniana.
Aceasta este o procedură non-invazivă și nedureroasă care te ajută să scapi de anxietate prin intermediul câmpurilor magnetice care stimulează celulele nervoase, ameliorand simptomele și coordonând gândurile prin crearea căilor de comunicare între neuroni prin mesageri chimici și electrici.
În momentul în care suferi de atacuri de anxietate sau panică activitatea creierului încetinește iar prin stimulare magnetică transcranină acesta va funcționa în mod normal.
Procedura de simtimulare magnetică transcraniană poate fi făcută în cadrul Clinicii Oxxygene. Aceasta dispune de aparatură de ultimă generație și au medici pregătiți cu experiență care să te ajute și pot fi găsiți la adresa: Strada Enăchiță Văcărescu Nr. 18, sector 4, București sau pe strada Petre Ispirescu, Nr. 6, Otopeni, Ilfov.
Solicită ședințe de terapie cognitivă
Terapia cognitivă are la bază schimbarea tiparelor de gândire, în special a credințelor care pot provoca anxietatea.
Credințele declanșează gânduri iar acestea declanșează sentimente care produc anumite comportamente.
Prin terapia cognitivă ți se monitorizează dialogurile interioare, convingerile dar se și testează ce anume îți provoacă anumite temeri care duc sau îți întrețin anxietatea.
Adoptă un stil de viață sănătos
Magneziul este mineralul care ajută țesutul muscular să se relaxeze, iar un deficit de magneziu poate contribui la anxietate, insomnie și chiar depresie.
Un aport scăzut de vitamina B și calciu poate de asemenea să declanșeze simptomele anxietății.
Așadar asigură-te că incluzi în alimentația ta alimente precum cereale integrate, legume cu frunze verzi și lactate.
Evită cofeina și nicotina dar și anumite medicamente care îți determina glandele suprarenale să elibereze adrenalină.
Alege alimente cât mai proaspete și neprocesate cât de des poți.
Alege cât mai multă mișcare
Pentru că simptomele fizice ale anxietății au legătură cu instinctul luptă și fugi, mișcarea este o metodă foarte bună să scapi de anxietate.
Exercițiile fizice consumă substanțele fizice chimice ale stresului și te ajută să te relaxezi.
Adoptă un orar de exerciții fizice constant și alternează mișcările pentru a nu interveni rutina.
Comunică constant
Una dintre cele mai frecvente cauze ale anxietății este lipsa comunicării. Atunci când alegi să nu îți comunici nevoile, sentimentele, opiniile sau convingerile în mod direct celorlalți, devii anxios.
Teama de a intra în conflicte sau chiar credința că nu ai dreptul de a-ți expune opiniile te va afecta pe termen lung, menținându-ți starea de anxietate.
Așadar comunicarea într-un mod politicos care să nu îi rănească pe ceilalți, este esențială în dezvoltarea unei stime de sine puternice și în combaterea anxietății.