Îți dorești poate o carieră în care să înveți ceva nou în fiecare zi, să ții pasul cu tehnologia și să-ți folosești creativitatea. Domeniul IT îți oferă ocazia de a te dezvolta continuu, de a avea satisfacții profesionale și personale care se traduc și într-o stare de bine. La o privire atentă pe anunțurile de joburi, vei observa că, pe lângă abilitățile tehnice, angajatorii pun mare accent pe abilitățile soft și pot fi definitorii mai ales când nu ai experiență. Cât de importante sunt acestea și cum le poți dezvolta, afli în ceea ce urmează.
Abilitățile soft sunt cunoscute și sub denumirea de „abilități de bază”, ceea ce arată importanța lor. Potrivit unui studiu iCIMS, Inc., un provider de soluții pentru atragerea talentelor, 97% dintre angajatori cred că abilitățile soft sunt la fel de importante ca abilitățile tehnice, dacă nu chiar mai importante. Cu toate acestea, 46% dintre noii angajați eșuează în decurs de 18 luni de la angajare, iar dintre aceștia, 89% eșuează din cauza lipsei de abilități soft, printre care și capacitatea de a se înțelege cu ceilalți.
Și merită să începi să lucrezi cu tine, pentru a fi persoana pe care antreprenorii sau managerii marilor companii și-o doresc în echipa lor.
Text: Mihaela Pascari
Îți poți dezvolta abilitățile soft, necesare pentru un job în IT, prin înscrierea la cursuri IT, organizate în România de Jobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
Trebuie doar să alegi ce curs ți se potrivește. Dacă ești atentă la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege Cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator JavaScript.
Vei învăța cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. Vei contribui la crearea celor mai tari website-uri. În timpul cursului de Programator Java, vei învăța cum să creezi pagini web cu ajutorul JavaScript, HTML, CSS, dar și aplicații web.
Ce trebuie să știi despre cursurile în IT
Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
Au loc de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs)
Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
Se întâmplă 100% online
Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
Includ consiliere în carieră
Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Iată abilitățile pe care merită să le dezvolți pentru un job în IT în 2022.
1. Managementul inovării
Digitalizarea continuă îți schimbă viața personală și cea profesională mai repede decât ai realiza. Prin urmare, este important să ții pasul cu noile tehnologii și să înveți constant pentru a deprinde abilități în managementul inovației, pentru a rămâne un candidat competitiv. Folosește metode prin care poți dezvolta capacitatea de a inova, precum Design Thinking, Design Sprints, Lean Startup.
2. Managementul timpului și organizarea
Deadline-urile fac parte din viața unui bun dezvoltator de software. Liderii de echipă doresc estimări precise despre momentul în care va fi finalizat un proiect. Acest lucru poate fi adesea dificil atunci când lucrezi cu întreruperi. De aceea, este esențial să ai o strategie de gestionare a timpului.
Ia în considerare o situație. Să presupunem că ai fost desemnat să dezvolți aplicații de comunicare similare cu Discord. Tehnica Pomodoro ar putea fi o modalitate excelentă de a-ți organiza programul de lucru. Funcționează împărțind ziua în segmente de 25 de minute și luând o pauză de 5 minute între fiecare.
De exemplu, primele 25 de minute ar putea implica cercetarea aplicațiilor similare Discord, următorul segment ar putea fi dedicat elaborării unui plan, iar al treilea segment ar putea fi dedicat scrierii codului. Principalul beneficiu este că previne epuizarea dezvoltatorului și multitasking-ul și îți permite să te concentrezi pe o sarcină la un moment dat.
Tehnica Pomodoro este excelentă pentru a organiza timpul, însă e important să te asiguri că sarcinile pe care le faci sunt cu adevărat semnificative. Cercetările arată că petrecem cam 80% din ziua de lucru îndeplinind sarcini mici, fără un impact prea mare, de aceea este esențial să evaluezi dacă îți petreci timpul în mod semnificativ. De exemplu, soluțiile de reutilizarea a codului existent sunt modalități excelente pentru dezvoltatorii de software de a economisi timp și de a se dedica inovației.
3. Inteligența emoțională
Statisticile arată că peste 35% dintre directorii companiei cred că inteligența emoțională va deveni o cerință la locul de muncă până în 2022.
Empatia este deosebit de importantă pentru dezvoltatorii de software. Chiar dacă ești la început de drum, ai un anumit set de cunoștințe și abilități dobândite din dezvoltarea unor proiecte personale sau în timpul cursurilor la care ai participat, pe care, colegii poate nu le au. Și, involuntar, vei fi în locul trainerului și vei avea nevoie de răbdarea și deschiderea de a explica cunoștințele pe înțelesul tuturor.
Te poți confrunta și cu situația în care ți se cere să dezvolți un software într-un timp scurt. Dar, cheia este să-ți expui punctul de vedere cu răbdare și empatie.
4. Acceptarea erorilor
Greșelile sunt inevitabile în jobul tău. Și știind că ai această libertate, de a greși, ai șanse mari de a veni cu idei creative. Dar, uneori, erorile pot avea impact și, dacă nu sunt verificate, pot fi foarte costisitoare pentru o companie.
De aceea, este important să ceri și să oferi feedback. Să lauzi, dar să oferi și critici constructive în mod privat și să le permiți colegilor să facă același lucru. Astfel previi situațiile în care cineva să suprapreciază sau se subapreciază, care pot avea consecințe atât asupra modului în care oamenii se raportează la greșeli, cât și asupra ta.
5. Rezolvarea problemelor într-un mod creativ
Gândirea critică și găsirea unei soluții creative pentru o problemă legată de software este probabil principalul motiv pentru care o companie te-ar angaja. Poate părea că rezolvarea problemelor necesită doar o combinație de abilități și experiență. Dar, rezolvarea excelentă a problemelor implică și creativitatea.
Statisticile arată că grupurile care au avut o anumită pregătire în creativitate și rezolvarea problemelor produc cu 350% mai multe idei decât un grup care nu are aceste abilități, iar ideile pe care le produc sunt cu peste 400% mai originale.
A fi creativ este cheia pentru rezolvarea unei probleme. Cel mai bun mod de a dezvolta creativitatea este să descurajezi orice obstacol. Să-ți permiți să faci greșeli. Să fii încrezătoare în tine, oferind, în aceeași timp, oamenilor alături de care lucrezi o perspectivă unică.