Rusia și Ucraina ar fi redactat un tratat de pace în 15 puncte pentru încheierea războiului

De Unica.ro, pe

După trei săptămâni de război, Rusia și Ucraina ar fi realizat un tratat de pace în 15 puncte pentru încheierea războiului.

Ucraina și Rusia ar fi redactat o primă versiune a unui plan de pace, care include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate, după cum relatează Financial Times, care citează trei surse apropiate de discuții.

Acordul propus ar implica renunțarea Kievului la ambițiile de aderare la NATO, și promiterea că NATO nu va găzdui baze militare străine sau armament în schimbul protecției de la aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, conform Digi24, care citează agenția de presă rusă RIA: „Este prea devreme să dezvăluie orice set de potențiale acorduri între Moscova și Kiev privind soluționarea conflictului din Ucraina”.

Citește și: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre negocierile cu Ucraina: „Există oarece speranțe de a ajunge la un compromis”

Citește și: Drama refugiaților care au fugit de războiul din Orientul Mijlociu, doar pentru a da peste războiul din Ucraina: „Văd o fundătură în fața ochilor”

Citește și: Mărturia unei profesoare din Melitopol, orașul cu primarul răpit de ruși: „Mă tem pentru viața mea, dar mai frică îmi e să devin un sclav zombi al Federației Ruse”

Citește și: Îngrijorări noi de la șeful NATO: „Moscova ar putea organiza o operațiune sub steag fals care ar putea include arme chimice”

Totodată, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că negocierile au devenit „mai realiste”, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a zis că există „speranțe privind un compromis”. Potrivit Kremlinului, părțile implicate ar discuta despre un statut al Ucrainei similar cu cel al Austriei sau Suediei, două state membre ale Uniunii Europene care se află în afara alianței militare NATO.

Într-un mesaj video transmis de Zelenski, acesta a spus: „Întâlnirile continuă și sunt informat că pozițiile din timpul negocierilor sună deja mai realiste. Dar, este încă nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”. El a mai spus că este nevoie de negocieri care să ducă la „o pace justă, dar echitabilă pentru Ucraina, garanții reale de securitate care vor funcționa”.

Totodată, Zelenski a subliniat că este conștient că Ucraina nu este un stat membru al NATO și că este dificil să obțină acest statut. „Este clar că Ucraina nu este un stat membru al NATO”, a transmis el. „Înțelegem acest lucru. Suntem oameni adecvați. Timp de ani de zile am auzit despre uși care ar fi deschise dar am auzit deja că nu putem intra. Iar acest lucru este adevărat și trebuie să îl recunoaștem”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!